torstai 30. kesäkuuta 2011

Hyvät, pahat ja rumat eli näin espanjalaiset ajattelevat turisteista

Vuosia  sitten brittiläinen yleisradio/tv-yhtiö BBC kertoi uutisissaan  tutkimuksesta, missä espanjalaiset matkailualan ammattilaiset (hotelli/ravintola/matkailu) kertoivat mitä he ajattelevat turisteista jotka vierailevat heidän maassaan.

Tyypilliseen tapaan uutinen keskittyi siihen miten "me" eli britit menestyivät.
Ei kovinkaan hyvin.
Britit olivat hännänhuippuna. Tutkimuksessa annettiin vastaajille mahdollisuus kertoa mikä tietty kansallisuus oli haluttu/ ei-haluttu, ja kertoa miksi.
Britit koettiin ylpeiksi, huonosti käyttäytyviksi, liikaa juoviksi        (erityisesti nuoret),  ja he lisäksi vaativat palveluksia (=olettivat saavansa) aina  omalla kielellään. Mikäli omalla kielellä ei tullut toimeen, he olivat kuueman mukaan vihaisia, joskus jopa (verbaalisesti)  aggressiivisia.

Ranskalaiset eivät menestyneet paljoakaan paremmin: toiseksi viimeisinä. He eivät puhu yleensä  espanjaa, usein eivät edes englantia, mitä useimmissa Espanjan turistikeskuksissa puhutaan ainakin välttävästi.


Kärjessä, ehkä yllättäen, olivat saksalaiset. Hyvin käyttäyttyviä, kohteliaita, suhteellisen moni jopa puhui hieman espanjaa, ja rahaa riitti hyviin juomarahoihin.


Kakkosena pidetyimmistä amerikkalaiset (USA): varakkaita, hyvin käyttäytyviä, runsaat juomarahat.



Valitettavasti uutinen ei julkaissut koko tutkimusta, joten esim. suomalaisten sijoituksesta minulla ei ole tietoa.
Oma kokemukseni on kuitenkin että sitten "keihäsmatkojen" suomalaisten maine on kohentunut; suomalaiset tunnetaan ihmisinä jotka eivät ruikuta turhista (joskus jopa eivät valita vaikka syytä olisi) ja jotka ovat kaikin puolin luotettavia, rehellisiä ihmisiä. Alkoholi maistuu, mutta harvoin häiriöksi  asti. 



Vaikka Eurooppa on yhdentynyt, kansalliset ja kulttuuriset erot säilyvät. Jokaisen joka saapuu vieraaseen maahan, olisi syytä muistaa että hän tavallaan edustaa koko kansakuntaa. Luo imagoa joka on  jo olemassa ja   muuttuu yleensä  hitaasti. Brittien maine hyvin käyttäytyvänä kansana on muuttunut yllättävän nopeasti. Erityisesti nuorten holtiton alkoholin ja huumeiden käyttö ja sen mukanaan tuoma huono käytös on pilannut koko kansakunnan mainetta.

Suomalaiset tunnetaan rehellisinä, aitoina mutta joskus hieman turhan vakavina, miltei jöroinä  ihmisinä.  Hyvä esimerkki: Kun opiskelin espanjaa intensiivikurssilla, tanskalainen kuvaili suomalaisia. "Ne istuvat iltaa muiden mukana, puhuvat melko vähän, juovat paljon  ja poistuvat joukosta vähin äänin, sanomatta hyvästiä...."

Huomautan vielä, mitä sama tanskalainen sanoi Ruotsista: "Hyvä maa, mutta liian paljon ruotsalaisia."

Kun suomalainen tulee vaikkapa Aurinkorannikolle, jätetään se tiukka pipo sinne hyllylle odottamaan tammikuun pakkasia, laitetaan päähän sombrero tai vaikka lippis. Ja otetaan rennosti! 
 Tiedän että "kesäsuomalainen" on omassa maassaan iloisempi, hauskempi, vapautuneempi.  Samoin lomaillessaan etelässä.
Mutta "nautitaan" kohtuullisesti...

Bates Motel