maanantai 20. kesäkuuta 2011

Power of the Blues...John Mayall Malagassa







Brittiläisen bluesin historiassa on kaksi nimeä ylitse muiden: Alexis Korner ja John Mayall. Ensinmainitun
kitaristin ja pianonsoittajan yhtyeissä on soittanut joukko muusikoita joista täyttyisi kuvitteellinen Brittibluesin Kuka Kukin On - tietosanakirja; Mitä-Missä-Milloin: Brittiläinen blues.


John Mayall puolestaan työllisti 60-luvulla Blues Breakers-yhtyeessään  useita, sittemmin maailmanmaineeseen nousseita muusikoita: Eric Clapton, Jack Bruce, Peter Green, Mick Fleetwood, Mick Taylor, Andy Fraser; tässä vain muutama.
Vuonna 1933 syntynyt Mayall kiertää yhä maailmaa yhtyeensä kanssa: John Mayall: Tour schedule.

Eilen illalla vuorossa oli konsertti Malagassa, Teatro Cervantesissa. Yhtye aloitti konsertin noin kello 20.15, mikä on Espanjassa hyvin aikainen ajankohta; monet  Cervantesin konsertit  (mm. Marianne Faithfull, Van Morrison, Bill Wyman & Rhythm Kings) ovat alkaneet vasta klo 22.

Kappaleet olivat alkuun vanhoja tuttuja, levyillä usein kuultuja blues-standardeja. Maestro itse aloitti säestäen lauluaan pelkällä huuliharpulla. Toisesta kappaleesta lähtien tuli mukaan koko orkesteri. Mayall soitti kosketinsoittimia ja huuliharppua. Kitaraa mies ei valitettavasti soittanut illan aikana  lainkaan.
Yleisö vaikutti olevan enemmän kuin  tyytyväinen yhtyeen ammattitaitoiseen soittoon ja maukkaaseen musiikkiin. Puolitoistatuntiseen settiin sisältyi vain muutama kappale miehen viime albumilta Tough, 2009.





Useimmat meistä rock- ja bluesfaneista haluavat nähdä (ja kuulla!) legendoja lavalla. John Mayall todella on yksi heistä. Hänen esittämänsä musiikkia voisi kuvata samoin kuin Eric Claptonin musiikkia on kuvailtu: Se on kuin seksi: parhaimmilaan fantastista, "huonoimmillaankin" nautittavaa...
Syy miksi Mayall ei koskaan noussut samaan supertähteyteen kuin monet hänen opetuslapsensa on kuitenkin selvä: miehellä ei (ainakaan minun mielestäni) juurikaan ole lavakarismaa. Nähdä ja kuulla miestä on toki Kokemus, upea ilta mahtavan musiikin parissa.


Mies on jo 69-vuotias. Kiertueohjelma on tiukka. Toivotaan että  "setä jaksaa heilua" edelleenkin. Ja jos hän vielä joskus tulee soittamaan paikkakunnalle johon on matkaa vaikkapa alle 100 km (nyt oli vain noin 40) niin varmasti menen.  Kuten kiertueohjelmasta näkyy, mies esiintyy heinäkuussa Puistobluesissa. Suosittelen hyvän musiikin ystäville!

Bates Motel