keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Akankantokisoja vai akalle-turpaan-matseja?

Jokunen vuosi sitten paikallisessa (Aurinkorannikko/Andalusia) englanninkielisessä ns. ilmaisjakelulehdessä brittiläinen yleisönosastokirjoittaja  nimitti vaimon pieksemistä "Espanjan kansallisurheiluksi".
Syynä ilmeisesti se, että perheväkivalta (la violencia domestica) aina näkyy vahvasti espanjalaisessa mediassa, kuten TV:ssa ja sanomalehdissä. Totuus kuitenkin on että asukasmäärään suhteutettuna esim. Suomessa ja Iso-Britanniassa tapahtuu yleensä lapsiin ja naisiin kohdistuvaa perheväkivaltaa paljon enemmän.

  Toki miehetkin joutuvat sen uhriksi. Se että kaikki väkivalta ei näy (miehet eivät "kehtaa" raportoida) voi  olla totta. On jopa väitetty että silloin kun nainen siihen syyllistyy, se on todella rajua.  Totuus lienee että naisten väkivalta voi todellakin olla  joskus olla raaempaa: vuosien alistamisen ja väkivallan jälkeen nainen ehkä saa tarpeekseen, ottaa puukon tai aseen.
Suomen muutaman vuoden sisällä tapahtuneet kouluampumiset saavuttivat suhteettoman suuren huomion. Yhtäkkiä "kansankotina" tunnetussa maassa ammuskeltiin kuin jenkkikoulussa ikään. Syitäkin löytyi: Suomalaiset kuulema eivät osaa kommunkoida, koulumatkat ovat pitkiä, talvi synkkä. Ihmiset istuvat tietokoneittensa ääressä, eivät hoida ihmissuhteita normaalisti.
Uskoo ken tahtoo.


Suomi-kuva maailmalla ei ole kaikista parhaimpia. Urheilijoilla on maine vahvoina, vähäpuheisina miehinä ja  naisina. Suomalainen tuntuu olevan hyvä milloin ollaan tekemisissä minkä tahansa teknisen laitteen kanssa: ralli- ja formula 1- menestykset puhuvat puolestaan. Yksilölajeissa olemme vahvoja.  Onneksi menestys viimeisissä  jääkiekon MM-kisoissa puhuu tätä yleistystä vastaan. Suomalainen osaa olla joukkuuen jäsen, tehdä tyotä yhteisen menestyksen eteen.

Kun Suomen uutinen ylittää kynnyksen millä päästään kansainväliseen levitykseen (facebook ja/tai youtube ovat asia erikseen) kysymys on jostakin mikä saa ihmiset (jälleen kerran) maailmalla puistelemaan päätään: Kummia nuo suomalaiset!  Suomessa Akakanto on kuulema perinteinen urheilulaji; tangolevyt jatkuvasti ovat top 20-tavaraa...ihmiset juovat itsensä tajuttomiksi juhannuksena (no...ehkä tuossa on hiukan perää), talvella ihmiset hyppäävät avantoon tai kierivät lumessa (no, tuota viimemainittua kyllä harrastin saunasta). Kun muutin Espanjaan, ihmiset eivät tahtoneet uskoa että en todellakaan juo vodkaa...



Meillä suomalaisilla on (kuten kaikilla kansallisuuksilla) jonkinlainen imago. Se ei varmastikaan synny tyhjästä.  Mutta, se osoittaa että kaikkea mitä uskot (tai luulet) esim. Espanjasta, ei kannata  ihan purematta niellä. ¡Adios!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel