keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Denimiä, leveitä lahkeita ja pitkiä hiuksia...

Yhden hitin ihmeitä 1970-luvulta

70-luku oli rockin  historian siihenastisista vuosikymmenistä monipuolisin ja luovin: heavy rock, blues rock, progressiivinen rock, glam rock,  country rock, jazz rock,  disco, punk, rockabilly,  jokaiselle löytyi jotakin.

Edison Lighthouse: Love Grows Where My Rosemary Goes.
Tyypillinen seitsemänkymmentäluvun pop-laulu. Harmiton, melodinen kappale, joka viipyi UK:n ykköspaikalla viikkoja. Yhtye vaipui unohduksiin tämän menestyksen jälkeen. Kappale sen sijaan on levytetty useita kertoja muiden toimesta, mutta ilman suurta menestystä. 

 Frijid Pink:  House of the Rising Sun.
Alunperin kansanlauluna tunnetuksi tullut kappale, jonka ovat levyttäneet mm. Bob Dylan ja The Animals, jonka  versio oli maailmanlaajuinen hitti 1960-luvulla. Hollantilaisyhtyeen "psykedeelinen" versio julkaistiin v. 1969 puolella ja se oli myös suuri mutta yhtyeen ainoaksi jäänyt hitti vuonna 1970.


Hot Butter: Pop Corn.
Vuonna 1972 oli varmasti mahdotonta välttyä kuulemasta  tätä instrumentaalia, joka oli tekemässä tuolloin vielä melko uuden  Moog syntetisaattorin tunnetuksi kaikkialla maailmassa. Kappaleen "kupliva" melodia todellakin tuo mieleen pop cornien valmistuksen.  Hauska, harmiton melodia.

Peebles, Ann: I Can´t Stand the Rain.
Soul-hitti vuodelta 1974. Hieno kappale, jonka ovat myöhemmin levyttäneet mm. Tina Turner albumilla Private Dancer ja  "valkoista soulia" laulava Paul Young. Klassikko.

Jacks, Terry: Seasons in the Sun.
Belgialaisen Jack Brelin  säveltämä ja sanoittama ja ranskaksi levyttämä kappale on sittemmin levytetty useita kertoja. Varhaisimmat, kuten amerikkalaisen Kingston Trion, ovat -50 -luvulta, viimeisimmät kuten Westlife aivan viime vuosilta. Alkuperäisen kappaleen varsin sarkastinen sanoitus on muutettu dramaattiseksi,kuoleman läheisyyttä ennustavaksi. Suomalainen versio jonka teki Arto Sotavalta on miltei suora käännös Terryn versiosta


Riperton, Minnie: Lovin´ You.
Kaunis kappale, jossa Ripertonin ääni kohoaa uskomattoman korkealle. Chicagossa uransa tyttöyhtyeessä nimeltä The Gems aloittanut Riperton levytti myös taustalaulajana useiden Chess Records-artistien levyillä. Tämä kappale oli vuonna 1975. Seuraavana vuonna hänellä todettiin rintasyöpä joka oli levinnyt  pitkälle, ja lupaavassa alussa oleva ura päättyi ennen aikojaan vuonna 1979.


Bishop, Elvin: Fooled Around and Fell in Love.
Pitkänlinjan amerikkalainen blues/rock/countrymuusikko Bishop ei laula sooloa tällä singlellä, joka lohkaistiin mainiolta Struttin´ My Stuff -albumilta. Homman hoitelee yhtyeessä yleensä taustalaulajana toiminut Mickey Thomas joka myöhemmin siirtyi Jefferson Starship -yhtyeen soololaulajaksi. Ironista kyllä, tämä on Bishopin ainoa suuri hitti. Elvin Bishopin levytysura kuitenkin on jatkunut tähän päivään asti eräänlaisena kulttisankarina. Viimeisin studiolevytys on vuodelta 2010. Tänä vuonna on julkaistu live-albumi.


Ram Jam: Black Betty.
20. vuosisadalta peräisin oleva laulu, josta amerikkalainen yhtye teki mahtavan hitin vuonna 1977. Kappale on levytetty aikojen kuluessa useita kertoja. Tämä blues/hevivaikutteinen "ränttä-tänttä"-versio toimii mainiosti.  Valitettavasti yhtye ei pystynyt hyödyntämään menestystään myöhemmin. Kappaleen ovat  levyttäneet myöhemmin useat artistit ja yhtyeet, mm. Spiderbait, Nick Cave and the Bad Seeds ja Tom Jones.
Kappale on sisältynyt monien elokuvien sound trackeihin ja sitä on toistuvas


Santa Esmeralda: Don´t Let Me Be Missunderstood.
Nina Simonen säveltämä kappale, josta brittiläinen yhtye Animals teki mainion version 60-luvulla. Tämä v. 1977 peräisin oleva amerikkalainen  tanssiversio saavutti myös suursuosion. Myöhemmin kappale on levytetty useita kertoja mutta vain näistä kahdesta on tullut  todellisia hittejä.


Ward,  Anita: Ring My Bell
Tämä tarttuva disco-melodia sai (melkein) jokaisen tanssilattialle vuonna 1979.  Rytmi on kevyt ja kutsuva. Ward laulaa seksikkäästi...todellista discon kulta-aikaa! Lupaavasta alusta huolimatta enempää menestystä ei siunaantunut. Oldies but Goldies - radioasemilla laulu on vakiotavaraa. Varttuneitten (?) discojen suosikki myös.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel