sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Tyhmä, laiska ja köyhä?

Joskus ei voi olla miettimättä kuinka paljon oikeastaan on totta siinä erityisesti poliittisen oikeiston ja rikkaiden ihmisten väitteessä että köyhyys johtuu vain ihmisen omasta laiskuudesta  ja tyhmyydestä. Laiskuus kun todellakin tuntuu liiankin usein yhdistyvän tyhmyyteen tai ainakin johtavan tyhmiin tekoihin.


Pelkkää laiskuutta kun on sellainenkin  ainakin minua rasittava tapa täyttää roskapöntöt tai -kontit niin että etummainen pursuu yli ja seuraava on puolillaan ja (jos sellainen on) kolmas on täysin tyhjä. Vain koska se etummainen on se lähin, tai, kuten valitettavan usein täällä, sen kansi on auki tai kadonnut aikain kuluessa.


Turhaa nipotusta, vai? Ei välttämättä, koska ylitäytetystä roskiksesta putoavat usein ne päällimmäiset roskapussit  alas josta kissat, koirat tai pulut ja lokit  repivät ja levittelevät ruuuanjätteitä ympäristöön.

Täällä Etelä-Espanjassa ei kierrätystä ole viety läheskään yhtä pitkälle kuin vaikkapa Saksassa. Pullonpalautuspaikkoja  on lisätty,  mutta muovin yms. keräämiseen tarkoitettuja ei käytetä tarpeeksi vaan esim. muovipullot ja juomapurkit joutuvat usein tavallisen roskan mukaan. Pullonpalautusta ja/tai purkkien palautusta kauppoihin ei ole. Toki ravintolat ym. lähettävät tyhjät korit takaisin, yksityishenkilön kohdalla näin ei tapahdu.

Paperinkeräys  ainakin täällä Mijas/Mijas Costalla lisääntynyt. Keräyspaikkoja on lisätty kiitettävästi.
 Ainakin takavuosina mm.  urheiluseurat Suomessa keräsivät rahaa paperinkeräyksellä. Täällä vastaavanlaista toimintaa ei näytä olevan.



Oma lukunsa ovat keräyslaatikot joissa lukee Basura jardin / Garden rubbish (tosin se viimeinen sana on kaikissa (!) kirjoitettu rubish). Joidenkin mielestä ilmeisesti matka-TV on puutarhajätettä, ehkä sitä on siellä katsottu vaikkapa muovituolissa istuen, niitäkin kun sieltä löytyy. Ja ihan tavallista talousjätettä, tottakai. Ja useimmiten vain siksi että tuo vihreä "laatikko" on lähimpänä. Tyhmää.

Oma lukunsa ovat sitten ihmiset jotka viskovat tyhjät purkit ja pullot "pitkin mäkiä". Rikkinäisiä pulloja onneksi näkee harvoin, ihmiset kun eivät juurikaan juopottele ulkona, nuorten ns. botellón-harrastusta lukuunottamatta. Sitä tapahtuu enimmäkseen vain suuremmissa kaupungeissa.
Botellón, (iso pullo espanjaksi) on  joidenkin espanjalaisten nuorten tapa,   jossa he kokoontuvat viikonloppuisin ulkona juomaan  alkoholia vaihtoehtona baarille tai klubille. Baarien ikäraja on 18 vuotta, eikä sitä  nuoremmille pitäisi alkoholia myydä myöskään kaupassa. Sosiologit määrittelevät sen: "Joukko  16 ja 24 vuoden välillä olevia nuoria kokoontuu ensisijaisesti juomaan alkoholia jonka he ovat aiemmin ostaneet päivittäistavarakaupasta, kuuntelemaan musiikkia ja tanssimaan. Lauantai- tai sunnutaiaamuna torit voivat sitten  olla melkoisessa kunnossa. Lähistöllä asuvat tuskin ovat kovin ihastuneita meluisaan nuorisoon joka "bailaa" aamun tunneille saakka. 
 
Sanottakoon vielä että tuo otsikko ei ole tarkoitettu ymmärrettäväksi siten että nimenomaan köyhät ihmiset olisivat pahimpia roskien käsittelyssä. Taitaa pikemminkin olla päin vastoin.   "Me pieniä ollaan ja kainoja vaan..."



Maailman pelastajaksi minusta ei ole enkä koskaan ole siihen pyrkinytkään. Toivoisin vain että ihmiset voisivat ajatella mitä ja miten toimivat. Kuinka moni nauttii omasta kodista joka on likainen, epäsiisti läävä? Miksi luontoa ja kaikkien yhteistä ympäristöä ei voitaisi kohdella yhtä hyvin?

Bates Motel