maanantai 5. syyskuuta 2011

No mutta onhan meillä sentään jääkiekko!

Korean yleisurheilun MM-kisat tulivat ja menivät. Mikään  yllätys ei varmastikaan ollut että Suomen menestys jäi lievästi sanottuna vaatimattomaksi.  Tuskaa helpottaa tietysti se että rakas vihollinen Ruotsi oli aivan yhtä surkea Talviurheilun kunkkumaa Norja ei myöskään saanut yhtään kultaa, hopeaa silti, ja vielä Suomen perinteisessä menetyslajissa, keihäänheitossa. Ensimmäistä kertaa kisojen historiassa Suomi ei saavuttanut edes pistesijaa. Parhaat saavutukset olivat keihäässä ja moukarissa, molemmissa 9. sija.

Suomen historia sekä kesä- että talviurheilussa on kunniakas. Jo ennen itsenäisyyttä, vuonna 1912 Hannes Kolehmainen toi Suomelle kultaa Tukholman olympiakisoissa.
Kesäolympialaisten menestyneimpiä urheilijoita ollut Paavo Nurmi toi Suomelle yhteensä yhdeksän kultamitalia 1920-luvulla. Ville Ritola, joka oli asunut USA:ssa, osallistui Pariisin kisoihin vuonna 1924 ja
voitti siellä 4 kultamitalia sekä 2 hopeaa.  1928 Amsterdamissa  hänen saldonsa oli kultamitali 5 000 metrillä ja hopeaa 10 000 metrillä.  Suomi oli  kesä- ja talviolympialaisissa vv. 1918 - 1936 mitalitaulukossa 4. paras maa, suurin osa mitaleista tuli yleisurheilusta ja painista. Suomen vei kultakantaan uudelleen (ja toistaiseksi viimeisen kerran olympiakisoissa) Lasse Viren, joka voitti olympiakultaa 5000 ja 10 000 metrillä niin vuonna 1972 Münchenissä kuin 1976 Montrealissa.
Kestävyysjuoksun lisäksi Suomen menestyksekkäimpiä lajeja on ollut tunnetusti keihäänheitto. Olympiavoittajia on kuusi, maailmanmestareita viisi.

Vuonna 1983 alkaneet yleisurheilun MM-kisat pidettiin aluksi neljän vuoden välein. Suomen menestyksestä ovat vastanneet ennen muuta keihäänheittäjät ja kävelijät.Suomi on saanut eniten mitaleita keihäänheitossa (neljä kultaa, kolme hopeaa ja yksi pronssi)ja kävelyssä (kaksi kultaa, yksi hopea ja pronssi).

Edellisen kerran Suomi sai mitalin MM-kisoissa, Tero Pitkämäki  voitti kultaa keihäässä Osakassa 2007. Korean kisoissa mies karsiutui loppukilpailusta.

Suomalaisen yleisurheilun huippuhetket (alkuvuosia lukuunottamatta) sijoittuvat 70-luvulle, jolloin mm. Rooman EM-kisoissa saavutettiin 10 mitalia joista 4 kultaa. Mitalitilastossa Suomi oli viides, jättäen taakseen mm. Ranskan ja Italian, ja saavuttaen enemmän kultamitaleita kuin Länsi-Saksa.   Tänä päivänä tuntuu uskomattomalta että mitaleita tuli mm. 4x400 m viesteissä, 200 metrillä (naiset) ja 800 metrillä (miehet),  Nuo ajat tuskin koskaan palaavat.

Eipä siis hyvältä näytä yleisurheilukentällä. Mutta onhan meillä jääkiekko! Maailmanmestarit!  Joka pojalle luistimet jalkaan ja treeneihin! Ja yksi laji on missä Suomi on ylivoimainen: pesäpallo!




Bates Motel