sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Maailman paras levy 2 : lisää suomalaisia käännösiskelmiä.






ja niitä ei-ihan-niin-hyviä...


Jormas: Rööperiin. **** (1967)
Juha Vainion mainiosti Helsingin Punavuoreen eli "Rööperiin" sijoittama versio Beatlesien Penny Lane -kappaleesta.  Pepe Willberg laulaa hienosti nostalgisen biisin kuvitteellisesta nuoruudestaan.

Kai Hyttinen: Tyttö.  ** (1966)
Jälleen Beatles-kappale. "Girl" Rubber Soul -albumilta.  Hieman tökkö version mieheltä, jota jotkut ovat mollanneet ei-Kai-Hyttiseksi. Teki paljon parempiakin kappaleita. Tämä alkuaikojen biisi ei vain toiminut. 

Rane: Sun hyvä olla on / Asia on selvä *** (1967)
A-puoli on Hep Stars -yhtyeen Benny Anderssonin (myöhemmin ABBA) kirjoittama, toinen puoli Rolling Stonesien Aftermath-LP:n (ja USA:ssa myös singlenä julkaistu) Mother´s Little Helper.  Versiot ovat hieman värittömiä (tuon ajan (60-luvun puoliväli) tapaan. Rane katosi jonnekin nopeasti tämän jälkeen.


Petri & Pettersson Brass: Maalaismaisema  (1971) ***
Elton Johnin säveltämä Country Comfort suomeksi. Rod Stewartin tulkinnan (erinomaiselta Gasoline Alley -LP:ltä) rinnalla kalpenee tämä iskelmällinen versio, vaikkakin Jukka Virtasen nostalgiset sanat (lapsuus Jämsänkoskella) ovat mainiot.

Kari Tapio: Olen suomalainen (1983) **
Salvatore "Toto" Cotugnon L´Italianon sanoitti Raul Reiman ja muutti Italian Suomeksi. Sanat ovat lievästi kornit, ne mm. sisältävät Jorma Eton Suomalainen-runon epäsuoran sitaatin miten ´suomalaista ei toisesta suomalaisesta erota kuin kuolema ja poliisi´ (sanoituksessa virkavalta). Takuuvarma hitti, siitä huolimatta tai juuri siksi.

 Popeda : Kun lähdet armeijaan (2003) **
Bolland & Bolland -duon alunperin levyttämä, mutta Status Quon hitiksi tekemä ralli, jonka Popeda on vääntänyt heavy metallin muotoon...Hieman puuroinen ja tylsähkö versio.

Hector: Sua kauheesti kaipaan  (1974) ***
Hectorock I -albumin kappale, jonka alkuperäisversio on vuodelta 1960. Kappale on säilynyt rock-ikivihreänä, ja se on levytetty kymmeniä kertoja.  Heikki Harman paluuta nuoruuteen (vaikka nuorehko mies oli vielä 70-luvullakin.)

Anna Hanskila: Kotiviini (1990) ****
Lee Hazlewoodin yhdessä Nancy Sinatran kanssa levyttämä Summeri Wine suomeksi. Seppo-isän (R.I.P.) jalanjälkiä seurannut Anna tekee yhdessä Pekka Kaasalaisen kanssa hienon version.

Olavi Virta: Öiset kitarat (1956) *****
Saksalainen Nächtliche Gitarren suomalaisversiona. Upea!  Mies laulaa kuin vain "Ola" osasi.

Tapio Rautavaara: Kulkuri ja joutsen (1950, 1965) *****
Monelle suomalaiselle voi olla yllätys, että tämä niin kovin "suomalainen" laulu on alunperin ruotsalainen; se on epäsuora käännös Lasse Dahlqvistin kappaleesta "Lite grann från ovan". Sanat ovat - kuinkas muuten - Reino "Repe" Helismaan käsialaa. "Tapsa" levytti kappaleen kahdesti.  

Katri Helena: Äänesi mä kuulen (1971) ****
Italialainen Riva bianca, la riva nera "sinivalkoisen äänen" upeasti suomeksi tulkitsemana. Olin armeijassa, kun tämä oli suuri hitti.  "Käännyn puoleenne kapteeni, kuunnelkaa" . 



Bates Motel