sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Uusi Uljas Vuosi Portugalissa (jatko Jo joutui armas aika -tekstiin)





Ennen uutta vuotta kävimme "vanhassa kaupungissa"
joka on itse asiassa vieläkin Penelan keskusta; siellä ovat
mm. posti ja kaupungintalo. Uudemmilla alueilla kadut ovat modernimpia ja liikkeet "uusia".
Kylmässä punaviini lämmittää.

Täällä vanhassa kaupungissa oli jonkinlainen, ei-kirkollinen joulun sanoman nykyversio; nuoret miehet olivat pukeutuneet kuten paimenet, ja löytyivätpä Joosef ja Mariakin.  Mitään teatterin tapaista Tiernapoikien tapaan ei nähty.
Nautimme mukilliset punaviiniä.

Penela
Tuuliturbiineita, 
Seuraava päiva ja  käynti katsomassa kaupunkia miltei lintuperspektiivistä. Ajelimme siis ylöspäin.  Tuulivoiman luomiseen käytetyt tuuliturbiinit olivat  yllättävän massiivisia. Niitä kun en ollut koskaan nähnyt näin läheltä



Coimbra, n. 3o km:n päässä Penelasta,  on entinen Portugalin pääkaupunki ja vanha yliopistokaupunki. Yliopisto on ollut kaupungissa vuodesta 1537. Alun-
perin yliopisto perustettiin Lissaboniin vuonna 1290,
ja se on yksi Euroopan vanhimpia. UNESCO on
lisännyt sen Maailmanperintoluetteloonsa.


Yliopiston kuvia



Havaintoja maasta


Portugali on vanha maailmanvalta.  Tuon ajan rikkaudesta ovat tänään vain rippeet jäljellä. Maa on pitkään ollut yksi läntisen Euroopan köyhimpiä valtioita. Kun joskus aikoinaan esim. puuvillapaidat ja -kankaat usein tulivat maasta, tänään Kiina ja monet muut kaukoidän maat ovat vieneet markkinat miltei täysin.

Pieni erikoisuus: Pitkään ihmettelin, miksi maassa liikkuvien, pienten tai pienehköjen kuormureiden lavat näyttivät olevan "kotitekoisia". Sitten näimme matkalla suuren rekan, jolla oli kuormana useita pikkukuormareita, joissa ei         ollut lavaa lainkaan. Ilmeisesti autovalmistajat myyvät maahan lavattomia           autoja, joihin sitten paikallisesti rakennetaan yleensä puusta ja metallista lava.

Tyypillinen pieni kuorma-auto

Maukas sandwich, tonnikalaa ja majoneesia
Portugali on sekä kallis että halpa maa, verrattuna vaikkapa Espanjaan. Polttoaine on kalliimpaa, ja erityisesti kaasu huomattavasti kalliinpaa.  "Ulkona" syöminen on selvästi halvempaa (etenkin turistien Aurinkorannikkoon verrattuna). Leipä on halpaa. Ulkomaiset tuotteet kalliita.





Pienellä paikkakunnalla (kuten Penela) ihmiset ovat yleensä ystävällisiä. Tervehtivät jopa ulkomaalaista. Omia, pieniä yrityksiä (kaupat ym.) tuetaan, ehkä siksi, että esim. ajaminen suuriin supermarketteihin maksaa.



Ottelu käynnissä, taisi olla jokin puulaakimatsi
Jalkapallo on intohimo, kuten Espanjassakin. Paikallinen amatöörijoukkue pelaa menestyksellisesti Coimbran alueliigasssa.  Paikallisella stadionilla tuntui olevan harjoitukset lähes joka ilta.




Joulu- ja tammikuussa  auton ikkunat voivat aamulla vaatia raapimista. Lämpötila talvella laskee hieman alle nollan.


Tuulilasi jäässä





Ja vaikka en ole mikään petroolipää, toki bongaan
upean auton, kun sellaisen näen!

Makee auto Coimbrassa









Eläinten (ja erityisesti koirien) ystävänä en pitänyt tavasta millä useimmat koirat näyttivät viettävän aikansa ulkona, usein ketjussa, joka oli lyhyt. Koko aikana näin vain yhden koiraansa kävelyttävän pariskunnan.

Jouluista rekvisiittaa Coimbrassa



Bates Motel