torstai 18. heinäkuuta 2013

Mää ja sää ja ne.On se taas ilmoja pidellyt.





Suomi, Espanja, Iso-Britannia. Mitä yhteistä, EU:n lisäksi?

Äkikseltään ei ihan mahdottoman paljon, mutta toki niitä löytyy: ilmat, eli säätila. Maailman ehkä puhutuin aihe.

Jokaisessa maassa "talvi yllättää". Vaikka se tiettävästi tulee joka vuosi.
 No, eteläisessä Espanjassa se tulee vain vuoristoon, missä joitakin teitä suljetaan "musta jään" vuoksi, ajoittain. Pohjoisessa voi lunta tulla joskus metrikaupalla. 
Iso-Britanniassa, erityisesti Skotlannissa ja Pohjois-Englannissa, lunta voi tulla joskus puoli metriä vuorokaudessa, ja liikenne on kaaoksessa.
Suomessakin talvi yllättää. Suvikumeja ei ole vaihdettu ajoissa. Peltiä ruttaantuu. Henkilövahinkojakin tulee. 

Entäpä kesä sitten? Suomessa ja Iso-Britanniassa joko valitetaan jatkuvaa sadetta tai voivotellaan "kamalaa kuumuutta" (27-30 ºC).
Espanjan tv näyttää ihmisiä, jotka kärsivät hieman korkeammista lämpötiloista: yli 40ºC.

Tiedemiehet eivät (ilmeisesti?) ole vielä kehittäneet eräänlaista termostaattia tai muuta säätöä, millä esimerkiksi talviset miinuslämpötilat voitaisiin pitää aisoissa. Ja millä kesän lämpötilat pysyisivät siedettävinä, jossain 20 - 23 asteen välillä. 

Ehkä sellainen vielä tulee? Ajatellaanpa: pari vuosisataa sitten tuskin kukaan uskoi, että huoneen lämpötilan voisi säätää jostakin nappulasta seinällä.  Tai, toisaalta, että siellä huoneen nurkassa tai seinällä olisi taulu (TV), missä joku kertoisi huomisen säästä!

Toisaalta. Ihminen on jo tehnyt tarpeeksi ja liikaakin muuttaakseen luontoa.  



Annettaisiinko olla? Mutta, tuskin ne (tiedemiehet, poliitikot, talousmiehet) meiltä taviksilta kysyvät, jos ne haluavat hallita säätä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel