lauantai 30. heinäkuuta 2011

Balconing - seuraava uusi olympialaji?

Espanjalaisten matkailuihmisten (ja myöskin ns. tavallisten ihmisten) keskuudessa on muutaman viimeisen vuoden aikana  tullut tunnetuksi termi balconing. Tuo sana tarkoittaa itse asiassa kahta-kolmea erilaista "urheilumuotoa".
Yksinkertaisimmillaan se merkitsee sitä että (yleensä) nuoret ja (edelleen yleensä) juopuneet henkilöt tasapainolevat parvekkeelta toiselle. Toinen, yhtä typerä laji on riippuminen käsillä  parvekkeelta, ja voittaja on se joka pysyy kauimmin. Kolmas, ja kaikkein vaarallisin on hyppy parvekkeelta suoraan alapuolella olevaan uima-altaaseen.


Termi on englanninkielinen, ja - yllätys yllätys - suurena urheilumaana tunnettu Iso-Britannia (ja useimmiten Englanti) on näissäkin lajeissa edelläkävijä. Onhan tuosta maasta peräisin monta muutakin urheilulajia, kuten jalkapallo, rugby,  tennis,sulkapallo, squash, nyrkkeily, lista on miltei loppumaton. Uutisten mukaan myös muutamia ruotsalaisia ja saksalaisia on ollut mukana balconing-urheilussa. Suomalaisia ei ainakaan ole loukkaantuneiden ja/tai kuolleiden joukossa, lieneekö syynä taito vai järki olla kokeilematta typeryyksiä?  Valtaosa "lajin" harrastajista on joka tapauksessa  brittiläisiä lager louts- matkaajia eli suomalaisittain yksinkertaisesti kännikaloja tai -  kauniimmin - kaljaveikkoja.

Viimeisten parin vuoden aikana on useita brittinuoria joko loukkaantunut vakavasti tai kuollut näissä uusissa urheilumuodoissa.  Jostakin syystä  tapaukset ovat keskittyneet pääasiassa
Ibizan ja Mallorcan saarille. Ibizahan on varsin suosittu nuorten keskuudessa mm. discojensa vuoksi.

Tämä  uutinenkertoo tilanteesta viime vuonna, se sisältää myös videon. Tässä toinen video hurjasta hypystä. Viimeisimmät uutiset tätä kirjoittaessai  kertovat jälleen uudesta uhrista.


Euro Weekly News - lehden Aurinkorannikon painoksessa kolumnisti, Mallorcalla pubin omistava laulaja ja yhden-hitin-ihme Leapy Lee (oikealta nimeltään  Graham Pulleyblank, pubitappelun  ja sitä seuranneen vankilatuomion  jälkeen uusi nimi Lee Graham)  kirjoitti muutama kuukausi tapahtuneen kuolemantapauksen jälkeen kolumnissaan kuinka on törkeätä kuinka nuoria brittejä syytetään humalaisesta käytöksestä kun kysymyksessä ovat onnettomuudet, joihin taas on syynä espanjalaisten rakennustapa: parvekkeiden kaiteet ovat kuulema niin matalat että putoamisia väkisinkin tapahtuu...Jos/kun lukee em. herrasmiehen(?) sepustuksia, tällainen(kaan) väite ei kyllä yllätä. Onhan kirjoittaja armoton siirtolaisuuden (Britanniaan -  bririt ilmeisesti eivät ole siirtolaisia Espanjassa?) vastustaja, islamilla pelottelija,  BBC: n "bolshevikkien" ja Labour-puolueen  vihaaja...Onkohan noin että herra Leapy ei ole sattunut näkemään yhtään videota balcongista? Ainakaan minusta niissä ei näyttäisi olevan merkkejä "putoamisesta".

Suomalaiset ovat tunnetusti urheilukansaa.  Viimeisten vuosikymmenien saavutukset kesälajeissa eivät ole päätä huomanneet, ja akankanto, saappaanheitto jne. eivät ehkä ole maailmanlajeja. Ainakaan niissä ei mene henki, joten en suosittele ketään harjoittelemaan uutta balconing-lajia. Tuskin siitä tulee edes koskaan olympialajia, vaikka siellä jo nyt onkin lajeja kuten  mm. rantalentopallo.
Joka toki  kyllä eräällä tavalla puolustaakin paikkaansa varsin "katsojaystävällisenä" lajina...Sanoisinko että sillä on ...eh....puolensa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel