maanantai 1. elokuuta 2011

Apua! Paranoidit jahtaa mua!


Vuosia  sitten olin Suomessa juhlimassa siskoni syntymäpäiviä ja samalla menossa näkemään erästä suhteellisen tunnettua rock and roll -yhtyettä nimeltä Rolling Stones. Synttärit pidettiin lähinnä perheen piirissä.
Sitten tuli konserttipäivä. Liput messiin ja bussiin.
Päivä oli ollut uskomattoman kuuma. Koko pari-kolme viikkoa Suomessa oli ollut helleaalto, aivan paria ensimmäistä maassa viettämääni päivää lukuunottamatta.  Eikä mikään näyttänyt siltä että ilta olisi yhtään viileämpi.

Bussissa tunnelma nousi tasaista tahtia pullojen/purkkien tyhjenemisen kanssa. Siis, tietnkin puhun nyt limonaadista ja muista virvoitusjuomista...Lieneekö joukossa ollut myöskin alkoholipitoisia juomia, kun yksi faneista oli kunnossa missä turvamiehet nappasivat onnettoman ja veivät "turvaan" konsertin ajaksi. Ostamani lippu meni hukkaan. Loput neljän lipun setistä sentään käytettiin.

Bändi heitti settinsä, fanit nauttivat, ja nekin joille firma oli maksanut lipun ainakin uskottelivat diggaavansa bändistä. Minulle tilaisuus oli ainutlaatuinen.  Nähdä Keef, Mick, Ronnie, Charlie. Jossakin vaiheessa bändi muutti lavalle joka oli miltei keskellä stadionia. Olin viiden metrin päässä!Sitten, jossakin vaiheessa, se tapahtui. Joku huusi "Soittakaa Paranoid!"
Bändi tuskin kuuli, ja muutama naurahti tyyliin "heko heko". Itse olin ihmeissäni. Mitäs tää on? Joku ihan hukassa?

Myöhemmin annoin kertoa itselleni  että kyse on jonkinlaisesta rock-fanien sisäisestä vitsistä.  Ei naurattanut yhtään. Ei ainakaan silloin konsertissa.

Kun Norjassa äärioikeistolainen, todellisuudesta irtautunut "länsimaisen kulttuurin ja demoktatian pelastaja" kylmästi teloitti kymmeniä nuoria ja tuhosi pommilla Oslon keskustaa surmaten ja haavoittaen lukuisia ihmisä, netissä ilmestyi tekstejä jotka selittivät tämän olevan "fake", ettei todellisuudessa mitään tapahtunut. Kun USA:ssa World Trade Center tuhottiin ilmaiskulla, internetistä löytyi "todisteita" että itse asiassa USA:n hallitus järjesti koko iskun.  Marilyn Monroen kuolemaa on epäilty järjestetyksi, ja lähes kaikkien kuolleiden rock-tähtien kuolemissa on nähty muuta kuin esim huumeiden yliannostus.
Rolling Stones -kitaristin Brian Jonesin  hukkumista väitetään tapoksi.


USA:n presidentin John F. Kennedyn murhan takana on nähty salaliitto, ja lähes ilmeistä onkin että Lee Harvey Oswald ei toiminut yksin.


Joillakin ihmisillä on kyky (tai halu) uskoa että miltei kaiken, mitä tapahtuu, takana on salajuoni. Kommunistit ja/tai  juutalaiset, amerikkalainen imperialismi, globaali kapitalismi,  äärimuslimit. Kun "uskoo" ei tarvitse tietää.


On ihmisiä, jotka katsovat televisiota ja uskovat että heitä valvotaan, että uutiset jotka "näyttävät"  neutraaleilta, itse asiassa koskevat heitä.  Isoveli valvoo kaikkialla, eikä kysymys ole mistään Big Brother -tv- hömpästä.  Paranoia  eli vainoharhaisuus on sairaus. Ja yksi sen ilmenemismuoto on salaliittoteoria. Valitettavasti ihmisä myös pelotellaan milloin milläkin kauhukuvalla, mikä ei ainakaan vähennä uskoa salaliittoihin ja juonitteluihin.

Todellisuus voi olla joskus vaikea kestää. Siksi niin monet meistä ratkeavat huumeisiin ja/tai alkoholiin. Jotkut liittyvät ääriryhmiin, mikä on edellisten korvike.

Mutta, todettakoon että vaikka Ozzy Osbourne ei koskaan ole kuulunut maailman parhaimpien laulajien joukkoon (edes heavy metal -kategoriassa), Paranoid on ihan kelpo albumi ja sen nimibiisi. Vaikka se ei edes itse asiassa kerro paranoiasta vaan lähinnä masennuksesta ja/tai turhautumisesta.

Bates Motel