perjantai 16. elokuuta 2013

Wikipedia - vastaus kaikkeen ja kaikille.(Ei maksettu mainos.Ei maksamatonkaan.)






Facebookissa ja muualla ns. sosiaalisessa mediassa kiertää melko usein päivityksiä, missä päivitellään (sic!)    kuinka ihmeessä   nykynuorison vanhemmat tai isovanhemmat onnistuivat käymään koulunsa ja opiskelunsa ilman Google-hakua tai wikipediaa.

Tosihan se on: esitelmää tehdessä  täytyi katsoa, löytyikö kotoa kirjatietoa  tai mennä kirjastoon, hakea tietosanakirjoista tietoa, ja niistä linkkejä kirjoista, mistä se lopullinen tieto (toivottavasti) löytyi.

Työni kirjastossa oli usein näiden nuorten (ja vanhempienkin) auttamista. Viimeisinä vuosina apuna oli myös internet. Kotikoneita oli tuolloin vielä melko vähän, nyt sellainen (tai useampi) taitaa löytyä miltei joka taloudesta.  Internet kulkee jopa mukana...

Internet onkin  todella vaikuttanut useimpien ihmisten elämään tavalla tai toisella.  Suuret, painetut tietosanakirjat alkavat olla  historiaa; mm. jokunen vuosi sitten julkaistiin viimeinen versio maineikkaasta Encyclopaedia Britannicasta.

Tiedon hakeminen on nyt  helpompaa kuin koskaan; oli haun aiheena sitten vaikkapa tieto jonkin tietyn maan väestöstä, pinta-alasta, puhutusta kielestä, viimeisin tieto on "klikkauksen" päässä.

Musiikkifani löytää haluamansa tiedot haluamastaan musiikinlajista tai esiintyjistä, julkaistuista äänitteistä, konserteista jne. Urheilufanille internet on must. Useat urheilutapahtumat löytyvät livenä netistä, samoin faktat urheilijoista, joukkueista jne.

Matkaliput ja aikataulut löytyvät. Useimmat lentoyhtiöt ottavat varauksensa vastaan myös (joissakin tapauksissa miltei aina) internetin kautta.

Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Joskus aikoinaan tsekkasin google-haulla tietoja albumista Jimi Hendrix plays,  Curtis Knight sings.  Hendrixin varhaisen kuoleman jalkeen on julkaistu vuosien mittaan vanhoja äänityksiä useilla eri nimillä.  Halusin tietää, onko kyseessä sama äänite vai onko kyse eri versioista ja eri sisällöstä.

Google-haun mukaan Curtis Knight oli brittiläinen folk-muusikko. Näin väitettiin albumia koskevissa  tiedoissa! Joku (ilmeisesti) haki tietoa, ja uskoi mitä sieltä  löytyi;
 Curtis KnightBritish musical artist and band leader.

Se "oikea" Curtis Knight taas oli amerikkalainen, melko tuntemattomaksi jäänyt blues/soul-  muusikko. Korjasin tiedon wikiin. Ainoa kerta, kun olen muuttanut mitään wikipediassa.

Sittemmin olen oppinut luottamaan wikipedian tietoihin, pienellä varauksella.

Sama tietysti pätee muuhunkin "tietoon". Osa internetistä löytyvä informaatio  on pelkkää propagandaa, tekstimainontaa tai julkisuudenkipeiden  wannabe- ihmisten  halua tehdä nopeaa rahaa, tulla tv-kasvoksi ilman ihmeempää  lahjakkuutta.

Wikipediasta on olemassa myöskin  suomalainen huumoriversio, Hikipedia. Samantapainen myös monilla muilla kielillä.

Tässä hieman maistiaisia: http://hikipedia.info/wiki/Muusikko.

Ja kun on alkuun päästy, hieman vielä enkuksi.

Ai niin, melkein unohtui: voimme tietysti googlata (tai käyttää jotakin muuta hakurobottia, kuten ask.com) vaikkapa lähimmän ravintolan, kebab- tai pizza take awayn...tai tehdä kaikki ostokset supermarketista. Pankkiasiatkin hoituvat (olettaen että rahaa on...).

On se vaan helppoa nykypäivänä tämä ihmisen elämä. Onhan?

















Bates Motel