torstai 22. maaliskuuta 2012

€-viisut, niistä 5-veisaanko?

Kohta on taas Se Aika!  Ei, ei se aika milloin kelloja taas siirretään kesäikaan.  Puhumattakaan siitä ajasta auringon jolloin uskon siinä taika on... Vaikka sekin on kohta. Vaan  on se hetki kun  Euroopan paras ja kaunein ja ihanin ja tarttuvin kappale valitaan! Jännittää jo! Ympäri Eurooppaa ihmiset ovat istuneet tv-vastaanottimiensa (tai tietokoneidensa...)  ääressä, kuunnellen, analysoiden, miettien mikä olisi  Se Oikea  Biisi omaa  maata edustamaan! Se, joka voisi  voittaa kilpailun , ja näin tuoda kunniaa ja menestystä maalle ja kansalle. 



Wanhaan Hyvään Aikaan Eurovision laulu- ja soittokilpailun voittaja oli miltei  aina tietystä maasta joka oli aina ennenkin menestynyt, ja Iso-Britannia oli aina vähintään ns. pistesijoilla.Ennestään tunnettuja staroja kuten  Cliff Richard, kliffaa hei! Ranska, Saksa, menestyivät yleensä. Jo pelkästään kielialueen vuoksi.
 Nyt viisi maata (UK, Saksa, Espanja, Italia ja Ranska) ovat  automaattisesti mukana...koska maksavat eniten. No, olkoon. Kuka ikinä sanoi että elämässä kaikki on tasa-arvoista?  Ei kukaan. Kun ei ole.

  Ranskaa puhuvat maat äänestivät aina keskenään, mutta se oli ihan luonnollista.  Suomi antoi aina pisteitä Ruotsille niinkuin muutkin pohjoismaat, mutta harvemmin toisin päin.  Suomi yleensä sai null poeng tai jotain sellaista.

Suomea edusti vuonna  1982 Timo Kojo. Menestys oli taas se "odotettu".  Mies itse suhtautui asiaan huumorilla, kertoen rock-lehti Soundissa   olleensa jääkiekko-ottelussa, johon tuli katsoja hieman myöhässä. Kuuloetäisyyden päässä oleva laulaja kuuli kuinka kaveri totesi ettei ollut  " menettänyt mitään kun peli oli vieläkin kojo-kojo."   Varmasti nauratti?

Saksasta tuli  aina (yllätys yllätys!) paljon ääniä Turkille...olisikohan jotain tekemistä  suuren turkkilaisvähemmistön kanssa?

Ruotsalainen, kalajalostetehtaan sponsoroima Abba voitti vuonna vuonna 1974 kappaleella jossa laulettiin WC:stä (water-loo). Samalla koko kilpailu sai suunnan josta se ei ole vieläkään toipunut.  Joka vuosi ainakin pari tyttö/poika -joukkuetta yrittää tehdä abbat, viime aikoina lähinnä itäeurooppalaiset esiintyjät. Suomikin kerran,  Fredi ja Koivistolaiset . Ei purrut. Sen sijaan tekivät itsestään pellet...
Uransa myöhemmässä vaiheessa ABBA keskittyi ns. karaoke-musiikin tekoon, tunnetuimpana esimerkkinä kappale Dancing Queen, jolla viattomia ravintola-asiakkaita on kiusattu jo vuosikymmeniä.




Anjovis...eikun Abba.

No, Suomikin voitti, sitten, lopulta!  Vuonna 2006 Lordi toi voiton kotiin. Todella upealla, suomalaista sielunmaisemaa kuvaavalla kappalleellaan. Halle lujaa  ja vieläkin lujempaa! Erityisesti miesten ulkomuoto viehätti.  Jotakin todella suomalaista.

Oh, Lordi!


Jo aikaisemmin  Euroopassa oli  tapahunut  kummia: Vuoden 1991 lopussa  Sovjet Uniooni hajosi! Ja koko Varsovan liitto! Ja ne pirut (ex-sovjet-maat ja itä-Eurooppa)  liittyivät (tai liitettiin) pikkuhiljaa Euroopan Uniooniin ja niin ne alkoivat ottaa osaa myös perinteiseen Euroviision Viisukilpailuun. Aivan katastrofaalisin seurauksin! Jumppahuiti!
Nykyisinkin  ne äänestävät  toisiaan voittamaan! Härskisti!  Ihan kamalaa! Eihän kenelläkään ole oikeutta äänestää oman, kansallisen makunsa mukaan! Varsinkaan joillakin itäeurooppalaisilla! Joilla tunnetusti on ihan mahdottomman huono maku! Kasarikamaa, vanhanaikaista diskoa! Aivan uskomatonta. Lailla pitäisi osallistuminen kieltää.

Iso-Britannia (englanniksi Great Britain, great = suuri, mahtava, suurenmoinen) on siksi (muiden ns. länsimaitten tapaan)  monen vuoden ajan yrittänyt saada wanhojen aikojen maineensa takaisin. Milloin laittamalla laulavia/tanssivia tyttöjä vähissä pukeissa (se aina toimi ennen!), milloin palkkaamalla Anrew Lloyd Webberin  kaltaisen hissimusiikkisäveltäjän rustaaman "takuuvarman" voittajan. Ei toiminut. Voihan kökkö.  Ihmiset Britannian ulkopuolella eivät tunnu ymmärtävän mikä on hyvää. Minkäs teet?
Ehkä brittien kannattaisi, urheilun tapaan, aloittaa Kansanyhteisön oma laulukilpailu? Siellä kun voitto tai mitalisija voisi olla miltei  yhtä varma kuin urheilussa.  Vastassa Antigua.Babadua, Belitze, Brunei, Samoa, Seichellit, Salomonsaaret, Togo....etc. Tosin Kanada tai Australia voisi estää juhlat. Sen lopullisen voiton.

Britanniaa edustaa  tänä vuonna Eurovision laulukilpaiussa (toivon mukaan!)  kunniakkaasti mies esiintymisnimeltään Engelbert Humperdinck. Saksasta luultavasti tulee runsaasti ääniä
 

Pelkään kuitenkin että ne ******* itäeurooppalaiset taas äänestävät omia suosikkejaan, kun paremmasta eivät tiedä tai ymmärrä. Ja ihan vika kappale, jostain hevoskyydillä köröttelevien junttien maasta voittaa! Taas!
Ei demokratiaa ehkä olisi pitänytkään niille antaa!
No. Toisaalta. Aika huonostihan tuo on siellä toiminutkin. Se demokratia siis.  Toiveissa onkin että jokin juntta tai vanha kommarisysteemi tai fasismi tai  muu ottaa vallan ja itäinen Eurooppa joutuu/pääsee sinne mihin se kuuluukin. Pois sotkemasta eurooppalaista musiikki-  ja muutakin elämää. 
Loppuu silloin tämä länsimaisten popkilpailujen alasajo, palataan taas ruotuun. 

Engelbert Pumper- eiku Humperdinck

Ding-ding-adong!  Lännellä on vielä toivoa! Enkelipertille onnea!  Legenda jo eläessään. Tähti itse, joka kuulema aikoinaan keräili miltei yhtä paljon naisten ns. nimettömiä lavalta kuin Tom Jones, suhtautuu mahdollisuuksiinsa luottavaisesti. Hän on mm. valkaisuttanut hampaansa (ihan omat!) ja muutenkin uskoo olevansa ns. iskussa. Tukkakin on taas saanut se alkuperäisen, vuosikymmenien  takaisen värinsä ("I´m worth it!").  Kasvoja ei ole kirurgisesti korjailtu mutta toki kaikki mahdolliset voiteet ja muut on käytetty.  Sponsoreita kun löytyy sieltä(kin) suunnalta. 


Jäämme odottamaat spektaakkelia! Paras mies, nainen tai ryhmä voittakoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel