sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Hylätty Ford Sierra, unohdettu elämä...

Olen kävelyllä Billy-koirani  kanssa ja ohitamme talon jonka autokatoksessa seisoo  vanha Ford Sierra.  Auto on pölyn peitossa, ja takaluukun ja katon päällä näkyy kissantassujen jälkiä.
Rekisterinumero on helppo muistaa: MA-xxxx-AM. Siitä huolimatta, auton omistaja ei varmaankaan sitä muista.  Hän tuskin muistaa että hänellä autoa onkaan. Sen enempää kuin taloa. Tai edes omaa nimeään?


Sierra 


Joskus vuosia sitten, kadulla liikkui pohjoismaalaisen näköinen, kookas,  vanha mies. Kävelykepin kanssa. Kulku näytti vaikealta. Tervehdimme ohittaessamme.

Enää miestä ei  näy. Ei ole näkynyt vuosiin.  Lähellä asuva  suomalainen pariskunta tiesi joskus kertoa, että mies on ollut jo monta vuotta espanjalaisessa  hoitokodissa. Ei kuulema tunne enää ketään.

 Talon tien puolella  oleva aita on hajonnut.  Murtunut.  Pudonnut osittain tontin puolelle  maahan.  Kukaan ei tunnu välittävän.

En osaa edes kuvitella millaista on talon sisällä. Talossa jossa kukaan ei ole  asunut vuosiin.

Missä ovat miehen  omaiset? Lapset (nyt jo keski-ikäisiä), missä lapsenlapset? Ehkä  lapsenlapsenlapset?
Miten kukaan voi olla kokonaan unohdettu?  Talo rapistuu. Kukaan ei tunnu haluavan sitä. Välittävän tai tietävän  että sitä edes on olemassa. Oliko miehellä koskaan omaa perhettä, sitä en tiedä.

Itsekin  olen lähempänä vanhuutta kuin nuoruutta. Kun - en sano jos kuten presidentti Kekkosen väitëtään sanoneen -   kerran kuolen, toivon että vielä silloinkin  tiedän kuka ja missä olen.
Luultavasti  kuolenkin jo ennen kuin lakkaan tietämästä.

Joskus aikoinaan ihmiset kuolivat tauteihin mitkä nykyisin  on helppo parantaa tai hoitaa;  erilaisiin tulehduksiin, sukupuolitauteihin, ruokamyrkytyksiin jne.  Ikä milloin ihmiset yleensä  kuolivat  oli jossakin 40-50 vuoden paikkeilla. Näin monta vuosisataa sitten. Vasta moderni lääketiede on muuttanut tilanteen.
 Antibiootit  ja monet muut lääkkeet  muuttivat maailman.   Nyt ihminen on " liian nuori " kuolemaan alle 70-vuotiaana maissa jotka ovat ns. hyvinvointivaltioita, kuten Suomi tai Espanja. Itsekin olisin luultavasti kuollut, ellei olisi olemassa korkeatasoista sydänkirurgiaa ja ammattitaitoisia lääkäreitä ja sairaanhoitajia.

Kuten kai useimmat ihmiset, nautin  elämästä vaikka en enää ole nuori. Äitini,  viisas ja älykäs ihminen, tapasi leikillisesti sanoa että "kyllä se vanhankin suussa sokeri vielä sulaa".  Sokerista en niinkään välitä, mutta monenlainen  ruoka ja olut maistuu, vieläkin.  Mieluusti toki vielä eläisin jonkin aikaa. Monta monta kirjaa on  lukematta. Monta filmiä näkemättä. Monta jalkapallo-ottelua vielä tulossa. Paljon musiikkia kuulematta. Paikkoja näkemättä, uusia asioita kokematta ja oppimatta. Eli,  on paljon elämää elämättä.  Jos vain sitä elämää riittää.

 Mutta, jos valo   "ullakolla" joskus sammuu...toivottavasti joku voi sammuttaa sähkön kokonaan.  Ainakin siihen asti yritän elää täysillä.

" Ei, minä en tarvitse  puolikasta! Anna minulle kokonainen maa ja taivas! Meret, ja joet, ja vuoren harjanteet. Minun, en suostu jakamaan!"  -Jevgeni Jevtushenko.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel