lauantai 4. huhtikuuta 2015

Hyvää, sanoi Mustapartainen mies, päivää.




Olli eli Väinö Nuorteva (1889-1967) työskenteli Uusi Suomi -lehden pakinoitsijanayli 40 vuoden ajan julkaisten noin 13 000 pakinaa ja yli 20 pakinakokoelmaa.
Ollin kuuluisia pakinahahmoja ovat mm. Mustapartainen mies, Kalle Niemeläinen, kamreeri Jakari, Eturientolan erikoisuuskirjeenvaihturi ja Otso Kirjosiipi.
Hänen erikoisalaansa olivat byrokratian ja teennäisen kielenkäytön parodiointi.
Se meni jotenkin näin: Mustapartainen mies meni virastoon luukulle A. Siellä hänelle sanottiin, että häneltä puuttuu lomake, jonka saa luukulta B Luukulla B kysyttiin, eikö  luukulla A annettu lomaketta, jolla voi anoa lomaketta luukulta B. Niinpä Mustapartainen mies meni hakemaan tämän lomakkeen ja tuli takaisin. Silloin hänelle sanottiin, että lomakkeesta puuttu leima, jonka taas saa luukulta C. Ja niin edelleen...
Espanja on ollut "byrokratian luvattu maa". Syynä paljolti  aika kenraali Francon diktatuurissa. El Caudillon kuoltua maa palautui nopeasti demokratiaan (vaikka jotkut upseerit yrittivät ottaa vallan), mutta suuri osa byrokratiasta säilyi. Samoin julkisen sektorin suht. hyvät palkat verrattuna yksityissektoriin. Franco kun halusi pitää virkamiehensä tyytyväisinä. 
Viime vuosiin saakka on esimerkiksi postin palvelu ollut melkoisen huonoa. Palvelu on usein melko töykeää. Ennen internetiä laskujen maksu pankissa oli nihkeää; joissakin voi maksaa vain, jos lasku oli nimenomaan tietyn pankin kautta, eikä niitä vastaanotettu kuin tiettyinä päivinä ja tiettyinä aikoina.  Pohjoismaalaiselle tämä oli täysin käsittämätöntä. 
Espanjalaiset terveyspalvelut (erityisesti Aurinkorannikolla) ovat huippuluokkaa. Jopa usein nirppanokkaisiet britit myöntävät tämän.  Omalla kohdallani  ehkä jopa pelastanut elämäni. Suomessa olisin saattanut joutua "jonoon", joka olisi liikkunut liian hitaasti.
Olen ollut espanjalaisen sairausvakuutuksen piirissä, koska vaimoni on Espanjan kansalainen. Nyt, vuosien jälkeen, pankki vaatii minulta recidencian, joka minulla itse asiassa olikin vuosia sitten. Eli todistuksen pysyvästä asumisesta Espanjassa. 
Sen saadakseni, minun täytyy esittää todistus eläketuloista (KEVA, KELA). 
Noin vuosi sitten minun täytyi osoittaa, että entisenä kunnan työntekijänä maksan veroni Suomeen. "Pieninä palasina on minun leipäni maailmalla" lauloi lapsuuteni (ja aikuisuudenkin) suosikki Tapio Rautavaara. 
Espanja on vaikeuksissa. Miljoonat (miljardit?) ovat valuneet pankkitileille maan ulkopuolelle. Turvaan verottajalta. Siksi meidän pienten ihmisten tuloja syynätään suurennuslasilla. 
Kaikesta huolimatta Espanja on rakas maa. Ihmiset, elämäntyyli, ruoka & juoma. Jotain omituisella tavalla kiehtovaa on myös maan tapa hoitaa asioita. Kun pohjoismaissa kaikki on selkeää ja säännöt sääntöjä, täällä ei koskaan voi tietää mitä tapahtuu. 



Bates Motel