sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Kyllä Kansa tietää! Tapanin ajeluista ja vähän muustakin



"...ja tapani tulette tuntemaan!"

Tämän sanonnan alkuperästä ei taida olla täyttä varmuutta. Ainakin Väinö Linnan romaanihenkilön sanomana tämä tunnetaan. 
"Nimeni on Pentti Rautajärvi ja tapani tulette tuntemaan"

Sanontaa on käytetty  Suomessa  melko usein, monesti humoristisesti. Mutta myös "vakavammassa mielessä". Kuten käytösoppaan nimessä.

Suomessa vuodesta 1968 lähtien  iskelmälaulaja Tapani Kansa on Suomen kansalle tullut tunnetuksi jatkuvasti listoilla näkyvänä suosikkilaulajana. Tiettävästi jo kansakoulussa mies päätti tulla koko kansan tuntemaksi laulajaksi. Mies aloitti levyttämällä versioita kansainvälisistä hiteistä. Kansanlaulujakin tuli lauletuksi. Ohjelmisto laajeni  myöhemmin mm. oopperaan. Mies kunnostautui myöhemmin kirjoittamalla omia sanoituksia esittämiinsä lauluihin. Kansa rakasti, kriitikot eivät niinkään.

Alusta asti herra Kansa (joka ei todellakaan edusta herrakansaa, vaan pikemminkin kansandemokraattista ajattelua, kuten veljensä Kalevi "Kalle" Kansa. Joka  aikoinaan yritti mm. pyörittää ohjelmatoimistoa, vaihtelevalla menestyksellä.

Haastatteluissa Tapani Kansa käytti aikoinaan  mielellään sivistyssanoja. Ehkä hän ei halunnut vaikuttaa liian kansanomaiselta? Joskus seurauksena oli varsin omaperäistä ilmaisua. Voisi ehkä sanoa, että hän tuli tunnetuksi tästä tavasta. 

Yhdessä toisessakin suhteessa  Aarne Tapani Kansa (s. 9. maaliskuuta 1949 Hamina) on tullut varsin tunnetuksi Suomessa. 

Tapani Kansa on tuomittu ainakin kahteen kertaan (vuosina 1997 ja 1998) ehdolliseen vankeuteen törkeästä liikenteen vaarantamisesta. Sakkojen kokonaismäärästä taitaa olla selvillä vain taiteilija itse. Jos on vaivautunut laskemaan. 

Mies itse on sanonut, että hän on hyvä kuljettaja ja että  hänellä on kallis auto. Se ei kuitenkaan ollut kansanauto eli Volkswagen, vaan (muistaakseni)  samasta maasta kotoisin oleva urheilullisempi kärry. Mies seliitti että hän usein on ajanut keikalta esim. klo 5 aamulla, jolloin liikenne on hiljaista. 

 Mutta: entäpä jos jostain tulee  aamun tunteina pellolle menossa oleva traktori, menossa tien poikki? Maalaisilla kun on tapana aloittaa päivä aikaisin aamulla. He ovat siitä tunnettuja. Nuo kansanmiehet.

Onko laulajalla vielä tapana ajella vauhdikkaasti, sitä en tiedä.  
Laulajana ja taiteilijana toivotan Tapani Kansalle onnea ja menestystä. Ja jatkuvaa kansansuosiota.

Ehkäpä vuodet ovat  vaikuttaneet kaasujalkaan? 

No, tiedä häntä.
http://youtu.be/bhhlZY5SB8c








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel