maanantai 20. toukokuuta 2013

Uusi Suomi

Kun näyttää siltä, että KESÄ-2013 Espanjassa on joko peruutettu, tai ainakin se viivästyy, taitaa olla paras hehkutella viime vuotta.

Siellä entisessä kotomaassa. 

****** 

On elokuu 2012. Seison Tampereella, Koskikeskuksen ulkopuolella, odottamassa tyttäriäni, jotka ovat kadun toisella puolella. Käymässä putiikissa, joka myi kaikille naisille (ja varsinkin nuorille naisille) kaikenlaista kivaa, mitä  kukaan mies tuskin tarvitsee, mutta mistä naiset tykkäävät (hei, en ole sovinisti!).

Ohi kävelee kaikennäköisiä ja -värisiä  ihmisiä, melkein  kuin "kotona" Espanjassa.

Kaksi vietnamilaiselta näyttävää naista kävelee ohi. Toinen työntää lastenvaunuja. He puhuvat niin vahvalla Tampereen murteella, että minä en naapurikaupungissa  asuneenakaan ja Kummeleita fanittavana pystyisi samaan.

Tampereelle on ilmestynyt lisää  erilaisia "etnisiä"  ravintoloita. Jopa entisellä kotipaikkakunnallani Mäntässä on kiinalainen ravintola, jossa tietysti kävin.

Maassa kaikki hyvin?  Siltä vaikuttaisi. Tamperelaiset ja hämäläiset yleensä ovat vakaata väkeä.  Helposti ei innostuta hötkyilemään ja uhoamaan. Tampere on lisäksi paljolti  opiskelijakaupunki, ja nuoret ovat usein (ainakin omasta mielestään) kansainvälisiä. 

Kun joskus ennen viimeisiä eduskuntavaaleja netti- ja muu keskustelu tuntui kuumenevan ja keskittyvän paljolti ns. maahanmuuttokysymyksiin, informaatio  jota sain oli enimmäkseen ns. iltapäivälehtien ja erilaisten blogien kautta.

Kun juttelin skypessä tai puhelimessa siskojeni ja veljieni kanssa, he eivät pitäneet poliittisen ilmaston muutosta kovin suurena. Perussuomalaisten ja muiden maahanmuuttoon (kauniisti sanottuna) kriittisesti suhtautuvien kannatuksen kasvua he eivät pitäneet hälyttävänä.

Viime aikoina on mediassa kuitenkin joukkoon liittynyt  mm. nuoria kokoomuksen kannattajia. He maalailevat kauhukuvia Suomesta, joka on muutettu islamilaiseksi ja suomalainen kulttuuri tuhottu

Espanja oli islamilaisen vallan alla vuosisatoja.  Valloitus tapahtui väkivältaisesti, koska maa oli hajanainen, vailla yhtenäistä johtoa.
Suomeen ei ole hyökätty, sinne on muuttanut yksilöitä. Lienee turhaa luulla, että pienet etniset vähemmistöt voisivat muuttaa demokraattisen maan.

 On varmasti totta, että  maahanmuuttajien keskuudessa rikollisuutta esiintyy prosentuaalisesti enemmän kuin kantaväestön keskuudessa, mutta syyt ovat moninaiset. Sopeutuminen uudenlaiseen kulttuuriin ja erittäin vaikean kielen oppiminen ei ole helppoa. Suomalaiset - anteeksi vain - eivät myöskään ole kovin helposti lähestyttäviä. Erilaisuus pelottaa vieläkin monia.

On hyvä muistaa, että kun suomalaiset muuttivat sankoin joukoin Ruotsiin työhön 2. maailmansodan jälkeen, erityisesti 50- ja 60-luvuilla, ruotsalaisissa lehdissä tuli tavalliseksi fraasi "en finne igen!"  Taas oli finnjävel tappanut tai tehnyt muun vakavan rikoksen! Sopeutuminen uuteen maahan, jonka kieltä ei hallitse, ei ole koskaan helppoa. Edes silloin, kun työpaikka on jo selvä, mitä se ei  useimmiten ole niille jotka pakenevat esim. diktatuuria ja/tai sotaa Suomeen.

Monet  suomalaiset  eivät   sopeutuneet, vaan alkoholi, joka parakin yksinäisyydessä ehkä ensin toi unohduksen, voitti lopulta, ja tuloksena oli  vaipuminen "Slussenin sissiksi"

Ilmeisesti suurin osa Ruotsiin muuttaneista ihmisistä kuitenkin  sopeutui yhteiskuntaan, ja uudet, maassa syntyneet sukupolvet ovat ilmeisesti miltei täysin "ruotsalaistuneet".  Myös muualta tulleet siirtolaiset ovat sopeutuneet yleensä yhteiskuntaan ja kunnioittavat maan lakeja. Toki Ruotsissakin on äärioikeistolaista, muukalaisvihaa lietsovaa  liikettä, kuten -valitettavasti - miltei koko Euroopassa.

Mikään maa ei mielestäni voi vaatia maahanmuuttajalta uuden kotimaan arvomaailman ja tapojen täydellistä hyväksymistä. Yhteen ja yhtenäiseen muottiin pakottaminen on diktatuuria. Euroopassa on useita maita, jonka väestö koostuu eri kansallisuuksista  joilla on oma kieli, oma kulttuuri ja tavat. Suomalaisten pelko oman kulttuurin "tuhosta" on lähinnä naurettava. Ainakin se on osoitus joko ihmisten aliarvioimisesta tai halveksunnasta, tai sitten epämääräisestä pelosta. Itseensä luottava, tasapainoinen ihminen ei pelkää erilaisuutta.

Annetaan kaikkien kukkien kukkia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel