lauantai 11. toukokuuta 2013

Keltainen Stihl ja punainen Honda





Iltana muutamana jokin aika sitten olin (taas) koirani Billyn kanssa kävelemässä täällä aurinkoisella rannikolla, Mijas Costalla.  Aurinko tosin oli jo  laskenut, koska oli vielä ns. talvi, mikä paikallisesti tarkoitttaa ehkä Suomen lokakuuta vastaavaa ilmastoa.
. "Läks´ olutta ostelemaan!" sanotaan laulussa. No, ostin olutta mutta toki jotakin muutakin, vaan   sillä ei taida tällä kertaa  olla väliä.

Sain ostokset tehdyksi, ja sitten oli suunta kotia kohti. Jostakin pimennosta ilmestyi vierelleni mies kantaen keltaista (vai oliko väri appelsiini?)  moottorisahaa. Mies puhui murtaen  espanjaa; tarjosi tuliterää sahaa "hyvällä hinnalla". 
Uusi saha maksaa liikkeessä kuulema kolmisensataa euroa, tämä lähtisi mukaan satasella. Mukana olivat paperit ja kaikki. No, takuuta hän ei sentään luvannut.

Katsoin sahaa: Stihl. Mies kehui sahan olevan laatumerkki, nyt olisi mainio tilaisuus  saada se edullisesti. Tuliterä. Voisin toki vetää sen käyntiin, tankissa oli sen verran bensiiniä.
Tunsin kyllä  merkin, tunnettu saksalainen tuote, maailman eniten myyty moottorisaha.
Tuumasin , että naapurini voisi olla kiinnostunut, hänellä kun on takka,  meidän takkamme taas ei ole käytössä. Tästä mies tietysti innostui tuputtamaan sahaa, ostamaan sen ja sitten myymään naapurille.
Oli miltei mahdotonta saada mies uskomaan, etten kyllä  ostaisi. Sanoin, että viisikymppiä maksaisin, jos olisi mukana käteistä. Vaan kun ei ole. 

No, pääsin miehestä lopulta eroon, kun kävelin eteenpäin, eikä hän halunnut kauemmaksi supermarketista ja ravintoloista sen ympärillä. Hän jäi ilmeisesti etsimään uutta "uhria".

Seuraavana sunnuntaina olimme, vaimo ja minä, tavalliseen tapaan kirpputorilla myymässä. Ja, kukapa se sieltä  ilmestyy: sama marokkolainen ystäväni saha kädessään. Hän tuli jälleen luokseni kauppaamaan laatusahaansa.  Oliko kysymyksessä sama vai jo toinen tai kolmas saha, en tiedä. 
Vieressä kauppaa käyvä myyjä näki ja kuuli keskustelumme, ja kysyi, voisiko hän nähdä sahan. Hän otti sen käteensä, nosteli ylös ja alas, ja totesi että se ei ole aito vaan väärennös; aito Stihl painaa enemmän, eikä hänen edes tarvinnut tarkemmin tutkia. Mies kertoi myyneensä itse  joskus ammatikseen sahoja.  Hän kertoi, että näitä "feikkejä" on liikkeellä Espanjassa melkoisia määriä, jotkut myydään jopa 50 eurolla. Myyjinä useimmiten marokkolaiset.  Alkuperämaa - yllätys ylläys -  PRC, People´s Republic of China. Myös aivan aitoja Stihl-sahoja valmistetaan nykyisin myös Kiinassa. Tämä ei kuitenkaan ollut aito.

Sahakauppias liukeni pois nopeasti. 

Valitettavan usein näkee ja kuulee esim. erilaisissa kuluttajaohjelmissa kiinalaisista piraattituotteista. Markkinoilla on ollut mm. kännyköiden latureita, jotka ovat olleet käytössä hengenvaarallisia mahdollisten sähköiskujen vuoksi, samoin on löytynyt kaikenlaista  muuta väärennettyä viihde- ja kodinkone-elekroniikkaa. Viimeisimmässä näkemässäni ohjelmassa (BBC)  kerrottiin Hondan aggregaatista, joka oli räjähtänyt. Tuote ei ollut aito Honda, vaan kopio. Onneksi pahoilta loukkaantumisilta tai kuolemantapauksilta on ilmeisesti toistaiseksi vältytty.


Miksi sitten tällaisia tuotteita tehdään? Usein niistä puuttuu jokin tietty osa, joka tekee käytön turvalliseksi (esim. moottorisahan ketjun pysäyttävä automatiikka) , koska näin valmistaminen tulee halvemmaksi tai sitten kysymys on vain yksinkertaisesti  huonosta laadusta; sähkökytkennät on tehty niin huolettomasti, että sähköiskun vaara on ilmeinen, tai käytetty materiaali murtuu  tai jopa sulaa. 
Aitona ostettu "desing"-kello ei  taas aiheuta vaaraa, mutta on petos.  Näitä kaupataan useimmiten internetissä, ja sivut on usein tehty hyvin, logoineen kaikkineen.  Tuotteen mukana seuraa jopa aidon näköinen serfikaatti, mikä todistaa sen aidoksi.

Internetissä tarjotaankin kaikenlaista tavaraa Uskomattomaan Tarjous Hintaan:  Käytä nyt hyväksi tämän uskomaton tarjous sinulle!" (käännös on usein robotilla tehty). Jos tuo uskomaton hinta vaikuttaa uskomattomalta, se mitä todennäköisimmin ON parasta olla uskomatta. 

Merkkituote yleensä takaa sen, että tuote on laadukas. Aina kannattaa varmistaa, että myyjä on valtuutettu kauppias.  Kadulla sitä ei voi tehdä, ja niinpä sieltä ei kannata uutena kaupattavaa tarjous-"merkkituotetta" hankkia.

 Kirpputorilla myytävä käytetty tuote todennäköisesti taas on aito, ja hintakin on vain murto-osa uudesta. Radio, cd-, dvd-soitin, leivänpaahdin, grilli.  Muutamalla eurolla voi löytää kelpo laitteen.
Kestävyys ja  toimintavarmuus on kuitenkin aina arvoitus. Takuita kun ei ole.
Olen kerran-pari ostanut jonkin laitteen 5 tai 10 eurolla todetakseni ettei se toimi kunnolla tai lainkaan. Menetys ei kuitenkaan ole ollut suuri eikä hengenvaaraa ole ollut, kuten "feikkituotteiden" kohdalla joskus on laita. Suurin osa kauppiaista haluaa olla myymässä tulevaisuudessakin, jotan asiakkaiden pettäminen ei pitkän päälle kannata. Kotonamme on yhä käytössa useita laitteita kirpparilta; pienoisuuni, pölynimuri, kakkos-tv, dvd-soitin, levysoitin, etc.

Kaikkihan me haluamme ostaa edullisesti. Mutta, kuten Tekniikan Maailmassa  jo  vuosia sitten useinkin todettiin: Jos haluat hyvän ja halvan, sinun on parasta ostaa molemmat. Näin se useimmiten valitettavasti on uusien laitteiden kohdalla.. Rehelliset alennusmyynnit ovat asia erikseen.

Ja jos niin onnekkaasti käy, että löydät molemmat ominaisuudet samassa (uudessa)  tuotteessa, varmista että tuote on aito, takuut tulevat mukaan ja huolto pelaa. Ja että myyjä on valtuutettu myyjä.

"Köyhän ei kannata ostaa halpaa" sanoi joskus aikoinaan  ns. vanha kansa. Silloin puhuttiin huonosta laadusta, nyt kyse on usein petoksesta.
Nouseva teollisuusmaa Kiina tuottaa valtavat määrät laadukkaita tuotteita, sekä tunnettuja maailmanmerkkejä että omia merkkejään. Valitettavasti maasta tulee myös paljon tavaraa, joka on laadultaan suorastaan ala-arvoista. Jos se lisäksi on naamioitu tunnetuksi merkkituotteeksi, se pilaa rehellisten yritysten mainetta. Niin Kiinassa, kuin se ulkopuolella. Tarkkana  kannattaa olla. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel