lauantai 16. helmikuuta 2013

Paavi ja Polle.
Internet ja ns. sosiaalinen media ovat saanet maailman näyttämään niin pieneltä.

Jos jossakin on menossa mellakka, missä totaritaariseen hallintoon kyllästyneet kansalaiset yrittävät päästä eroon hallituksesta, aina löytyy joko salaa kuvattu video tai tuhruinen, kännykällä kuvattu kuva mielenosoittajista, joita hallituksen omistamat poliisit ja/tai armeija hakkaavat pampuillaan. Koko maailma saa tietää. No, tietysti riippuu ns. suhdanteista, miten "länsi" suhtautuu. Jos kysymyksessä on vaikkapa öljyn hinta, hallitukset joko tukevat tai vastustavat kansannousua.

Internet toimii tietysti toisinkin päin. Lännessä se tarkoittaa manipulointia. Ei yhtä kömpelöä kuin esim. entisessä Neuvostoliitossa ja itä-Euroopassa.

Se tarkoittaa uutisia ja "uutisia" ja niiden käsittelyä.

Otetaanpa muutama esimerkki.
 Paavi erosi. Suuri uutinen? Kyllä, koska paavi, jolla ei nimellisesti  ole poliittista valtaa, on kuitenkin ns. uskonnollinen johtaja, jonka valta on myös maallista.

Hevosenlihaa löydetty lasagnesta. Suuri uutinen? No, siinä mielessä, että jos ja kun ostat jotakin, haluat uskoa, että se mitä ostat, on se mitä paketissa sanotaan. Jos näin ei ole, se on paitsi moraalisesti tuomittavaa, myös laitonta.
  Monessa maassa (ei kuitenkaan esim. Suomessa) hevosenlihan käyttö on yleistä. Hevoset kasvatetaan nimenomaan syötäväksi.  Amerikkalaiset nostivat haloon poronlihasta. "Miten ne voi syödä Rudolfin?" Kukaan ei ihmettele lehmän tai lampaan syöntiä. Toki meidän (kuluttajien) täytyy tietää, mitä syömme.

Kaasuvaivat. 
Uusi tutkimus kuulema kertoo, että lentomatkoilla, ilmanpaineen vaihtelun vuoksi, voi tulla ns. ilmavaivoja. Siihen taas auttaa että piereskelee vapaasti. Muuten seurauksena voi olla erilaisia vatsavaivoja. Ei muuta kuin antaa paukkua. Eikä kannata välittää vierustoverin ilmeistä!Abit risteilyllä. Yksi abi tekstittää (tai soittaa?) äidille aivan kamalista oloista risteilyllä.  Aamulehti tekee jutun, iltpäivälehdet seuraavat.

Tätä kirjoittaessani en tiedä ketä uskoa. Pöydälla tanssineita teinejä, joilta oli omat pullot viety sisään tullessa vai varustamon edustajia, jotka kertovat, että ruokaa ja juomaa oli tarjolla kaikille, jotka olivat varanneet sen ajoissa.

Haluanko edes tietää? Toki.

Tietysti meillä on aina vapaus valita, mitä informaatiota haluamme.  Määrän lisääntyminen ei vakuuta siitä,  että laatu lisääntyy.

Joskus, vuosia sitten, kun olin toipumasta vakavasta leikkauksesta, muuan tuntemani englantilaisrouva sanoi, että paras tapa toipua olisi olla katsomatta uutisia, pikemminkin ns. sit comeja eli komedioita.  No, toki katselen niitäkin. Ja uutisia. Ihan oikeita.  TV-uutiset kun yleensä ovat "asiaa".

Mikähän mahtaa olla huomisen "sensaatio"?  Odotamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel