perjantai 8. helmikuuta 2013

Beckham

PSG
Tuleva Sir David?



Joskus 80-luvulla katselin Englannin liigaa. Futista. En muista millä nimellä sitä silloin kutsuttiin alkuperämaassa. Lauantaina, taisi olla klo 4 iltapäivällä.

Itse asiassa, tuolloin olin enemmän kiekkofani, vaikka Suomen menestys ei ollut (vielä) kaksinen.

Toki kävin katsomassa paikallisen futisjoukkueen, kuten kiekkojoukkueenkin pelejä. Kiekossa menestys olikin ollut hyvä; joskus aikoinaan ns. Suomen sarjassa (eli 2. korkeimmalla tasolla) oli aikoinaan jopa kaksi paikallista joukkuetta, myöhemmin yhdistynyt kiekkojoukkue karsi jopa mestaruussarjaan.  Sinne pääsyn  (tuolloin) olisi kuitenkin estänyt jo keinojään puute, puhumattakaan rahasta, mitä olisi tarvittu vahvistuksiin.

Jalkapalloinnostukseni kuitenkin kasvoi vuosien myötä, ei vähiten siksi, että jääkiekko tuntui muuttuvan yhä väkivaltaisemmaksi.  Yksi syy taisi olla se, kun Neuvostoliitto ja Kanada kävivät vuonna 1972 turnauksen, jonka piti osoittaa, että Kanada oli ylivoimainen. Yksi lehtimies jopa lupasi syödä housunsa, jos neuvostojoukkue voittaisi yhdenkin ottelun... Söiko mies housunsa vai sanansa, en tiedä.  Kanadalaiset tuomarit tietysti olivat puolueettomia... neuvostoliittolaisten pyyntöön käyttää esim. saksalaisia tuomareita ei suostuttu.   Kanada voitti ottelusarjan.  Kapitalismi osoitti jälleen paremmuutensa.

Noista ajoista on paljon aikaa. Suomi on menestynyt kiekossa, jalkapallon menestys odottaa yhä.
Myös jalkapalllo on muuttunut. Kun joskus 60-luvulla menestyvä palloilija Iso-Britanniassa ansaitsi ehkä kaksi kertaa sen mitä  tehdastyöläinen, nykyiset supertähdet kierivät rahassa.

Pelkät palkkiot eivät ole miljoonia puntia/euroja. Suurimmat nimet ansaitsevat mahtavia summia sponsoreiden ja mainosten kautta. Kuten David Beckham.

Beckham, joka on hiljalleen lopettelemassa uraansa (?) ilmoitti pelaavansa seuraavan kauden ranskalaisseura
Paris SaintGermainissa  ja lahjoittavansa palkkionsa hyväntekeväisyyteen.

Luonnollisesti tämä on herättänyt monenlaista arviota. Kyynisimmät ovat sanoneet, että Becks tällä PR-tempulla tekee enemmän rahaa kuin ottamalla palkkansa peleistä.

Vielä kyynisempi (?) on tulkinta, että Beckham, joka on ansainnut rahaa ja mainetta tarpeeksi, haluaa nyt tulla hyväksytyksi kuningattaren antamalla uudella arvonimellä. Sir Beckham!  Vai onko jopa niin, että maskuliinisuuden ruumiillistuma David onkin softi, jonka vaimo, ex-Spice Girl, Victoria  "Posh" Beckham haluaa olla Lady Beckham? Jo nyt Beckhamilla on OBE mikä on toiseksi alhaisin arvonimi brittiläisessä hierarkiassa, mutta  ei  anna hänelle oikeutta käyttää nimeä Sir.

    

Miksi sitten ihmiset epäilevät aina muiden motiiveja? Luultavasti kyse on ihmisluonnosta. Me suomalaiset yleensä kerromme kaikille (myös itsellemme) miten kateus on jotenkin tyypillisesti suomalainen ominaisuus.
Tuskinpa vain. Esim. amerikkalaiset, kun naapuri ostaa uuden auton, sanovat, että pitää yrittää  tehdä rahaa, että pystyy samaan.  Eivätkä ala kysellä miten kummassa se pystyy siihen...Olisiko "kateus" siis mahdollista muuttaa positiiviseksi toiminnaksi?
Toisaalta, olen omassa elämässäni kokenut sellaista vilpitöntä auttamisen halua ja hyvää tahtoa, että en usko ihmisen olevan luonnostaan paha ja ahne.  Vai mahdanko olla joko onnekas vai sinisilmäinen?

David Beckham ei ole luultavasti  maailman älykkäin  ihminen. Eikä tarvitse ollakaan,  En kuitenkaan  usko, että (jalkapallon lisäksi) minulla olisi paljonkaan, mistä voisin tai haluaisin keskustella hänen kanssaan. Voin toki olla väärässä. Mies on kyllä kehittynyt esiintymään julkisuudessa, kuten haastatteluissa.
Jalkapallo on hieno laji, ja jos/kun joku  on voinut luoda siitä uran, hyvä niin.  Palkkioista ja niiden suuruudesta toki voidaan keskustella.
 Jos David Beckham  on joskus Sir David, onneksi olkoon.  Onhan Mick Jaggerkin Sir Mick!

Ja jos ja kun hän haluaa antaa tulojaan pois, mitä väärää siinä on?














Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel