perjantai 18. huhtikuuta 2014

Presidentin salaisuus






Luin tässä taas pari pohjoismaista dekkaria. Toinen ruotsalainen, toinen norjalainen.
Nyt on menossa jälleen suomalainen jännäri.
Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta (selvimmin ehkä Matti Yrjänä Joensuu, R.I.P.) suomalainen, Sariolan jälkeinen dekkari tuntuu olevan huomattavan "action"-pitoinen.  Siinä missä Joensuun henkilöt olivat ihmisiä, eivät tyyppejä, uusi suomalainen jännäri näyttää pyrkivän amerikkalaista muistuttavaan  kovistyyliin.

Norjalaisen Anne Holtin Presidentin salaisuus (Gummerus, 2007) ei ole, aiheestaan huolimatta, täynnä vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
 Norjalaista sukujuurta oleva USA:n presidentti tulee vierailulle sukunsa maahan ja katoaa.
Tilanne on hankala; norjalaiset haluavat hoitaa tilanteen omin voimin, amerikkalaiset tietenkin  tyypilliseen tapaansa taas uskovat omien agenttiensa olevan taitavampia ja kokeneempia tällaisessa tilanteessa.

Ovatko kaappauksen takana terroristit? Iran? Al-Qaida? Vai, voisiko se olla ns. sisäpiirin juttu?

Asia selviää, ja presidentti pelastuu. Anteeksi jos paljastin liikaa, mutta tuskin tämä yllätys oli.

Anne Holt on taitava kirjoittaja, ja hänen kirjoihinsa sisältyy paljon psykologista aineistoa. Niin poliisien kuin konnienkin takana on ihminen, ei stereotyyppi.  Yhden virheen kirjailija kuitenkin mielestäni  tekee tässä nimenomaisessa romaanissaan.  (Vai lieneekö kyseessä piikki ameriikkalaisille? Tuskin, koska madame president oli sentään (?) norjalaista syntyperää) ; hän toteaa että jos kaappaus ei ole Iranin tai jonkin  muun arabimaan suunnittelema..

.No, kun olin Manchesterissa vuosia sitten, kolumnisti, joka on lehden  mukaan historioitsija, sanoi iltapäivälehdessä että "Iran ilmeisesti haluaa olla ensimmäinen arabimaa, jolla on ydinase". Ilmeisesti puoli maailmaa edelleenkin uskoo että jokainen muslimi on arabi, ja jokainen arabi on muslimi.

Eikä mikään ole pahempaa kuin väärä tieto. Mutta sitähän on internetkin pullollaan, ja usein aivan tarkoituksella. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel