tiistai 28. helmikuuta 2012

Brothers in Arms eli sukuko pahin?

Afro-amerikkalaisen musiikin (mihin suurin osa länsimaista populaarimusiikkia perustuu) historia on täynnä yhtyeitä joiden jäsenet ovat samaa perhettä. Country-musiikki periytyi usein lapsille: Carter Family on hyvä esimerkki.

Viisikymmentäluvun rock and roll- musiikin läpimurron aikaan listoilla olivat monet veljes- tai sisko ja veli-yhtyeet.  Tunnetuimpia Everly Brothers. Veljekset olivat suosituimpia aikansa  esiintyjiä, monet heidän levytyksistään saavuttivat Top Ten- aseman kaikkialla maalmassa.

Everly Bros. 



  Kuusikymmentäluvulla esimerkiksi käy  Isley Brothers soul-musiikissa, he levyttivät mm. alkuperäisen version Twist and Shout -kappaleesta.  Jackson Five oli alku Michael Jacksonin uralle. Myös  veli Jermain jatkoi soolouralla.  The Kinks, kahden veljeksen aloittama yhtye,  oli yksi "brittiläisen invaasion" tärkeimpiä yhtyeitä.
Rockin puolella yksi 60-luvun ja 70-luvun tärkeimpiä yhtyeitä oli myös amerikkalainen  Allman Brothers.
60-luvun suomalaisia veljesyhtyeitä oli  Eero ja Jussi & The Boys. Iskelmän maailmasta löytyivät  turkulaiset Matti ja Teppo ja veljekset Vetelistä eli Jouko ja Kosti.

Seitsemänkymmentäluvulla Suomi-rockin (ja popin) lippua piti korkealla veljestye Petri ja Pettersson Brass.


Seitsemänkymmentäluvun suurista nimistä maailmalla Creedence Clearwater Revival  oli kahden veljeksen yhtye. BeeGees, kolmen australialaisen veljeksen muodostama yhtye,   oli aloittanut jo 60-luvulla pop/rock -yhtyeenä mutta saavutti suurimmat menestyksensä 70-luvun disco-buumin aikana. Amerikkalainen Ramones taas ei oikeasti ollut veljesten yhtye, vaikka kaikki sen jäsenet käyttivät Ramone-pseudonyymiä.
 Carpenters (/Karen ja Richard  Carpenter, sisar ja veli) muodosti yhden pop-musiikin historian suosituimmista duoista. Karen Carpenter kuoli helmikuussa 1983, anoreksian seurauksena.

CCR

80-luvun
suuria nimiä olivat mm. soul-yhtyeet Pointer Sisters ja  Neville Brothers.


Pointer  Sisters

The Corrs on yhtye joka muodostuu kolmesta laulavasta ja soittavasta siskoksesta ja heidän veljestään. Musiikki sekoitus irlantilaista kansanmusiikkia ja rockia. Se on ollut suosittu 1990-luvulta saakka.

Corrs
Oasis on kahden veljeksen varaan perustuva  90-luvun britpop -yhtye. (Nimestä huolimatta kyse on rockista.)


Viime vuosien suosituimpiin rock-yhtyeisiin kuuluva Kings of Leon on kolmen veljeksen ja heidän serkkunsa muodostama amerikkalainen, melko perinteistä Southern  rockia soittava  yhtye.

Kings of Leon


60-luvulla useimmat yhtyeet aloittivat soittamalla ns. cover-version jo tunnetusta kappaleesta:  Näin etenkin Britanniassa.
Seuraava vaihe oli usein että yksi yhtyeen jäsen alkoi kirjoittaa omaa materiaalia.
Samalla katosi toisinaan  se alkuperäinen yhteishenki.

Laulun kirjoittaja oli tärkeämpi kuin muut jäsenet.  Näin kävi mm. Kinksien kohdalla.
Kinks ei enää esinny yhdessä. Siitä huolimatta että yhtye on yhä  yksi arvostetuimpia brittiyhtyeitä.Yhtyeen paluusta on olemassa jatkuvia huhuja. Suurin este sille  on että veljekset Ray Davies  (laulujen pääasiallinen kirjoittaja) ja veli  Dave Davies eivät ilmeisesti tule toimeen keskenään.


Allman Brothersin Duane Allman kuoli jo varhain moottoripyöräonnettomuudessa. Gregg Allman on yhä aktiivinen, ja julkaisi vuonna 2011 albumin nimeltä Low Country Blues, monien hiljaisten vuosien jälkeen.


CCR hajosi aikoinaan kun yhtyeen laulujen pääasiallinen kirjoittaja  John Fogerty kieltäytyi hyväksymästä muiden jäsenten sävellyksiä  yhtyeelle  kaupallisesti  epäonnistuneen  ja huonot arvostelut saaneen  Mardi Grass- albumin jälkeen.   (LP sisälsi myös  yhtyeen muiden jäsenten sävellyksiä.)  Yhtyeen toinen kitaristi oli hänen veljensä, Tom Fogerty. Tom Fogerty kuoli aidsiin vuonna 1990. John Fogerty konsertoi ja levyttää edelleen.


Varmasti monen veljesparin (tai siskoksen) haaveisiin on kautta aikain kuulunut halu aloittaa soittaminen yhteisessä bändissä. Ehkä soittimien hankinta, yhteiset treenit,  usein korvakuulolta opitut hittikappaleet ovat saaneet innostumaan. Sitten ensimmäiset keikat. "Fanit". Ja lopulta, levytyssopimus. Levytys. Ensimmäiset levyn  soitot radiossa! Juttu musiikkilehdessä! Taivas on auki! Ja joskus menestys jatkuu, joskus ei.

Menestys joka perustuu vain yhden jäsenen sävellyksiin voi ilmeisesti saada aikaan kateutta. Toisaalta, kappaleiden säveltäjä voi kokea että muut yhtyeen jäsenet ovat vain säestäjiä.  Joidenkin harvojen yhtyeiden jäsenet on mainittu kokonaisuudessa kappaleiden tekijöinä; tämä kertoo enemmän hyvästä yhteishengestä kuin mistään muusta.  Rolling Stonesien säveltäjäkaksikko on yleensä Jagger ja Richards, vaikka mm. yhtyeen entisen basistin  Bill Wymanin  mukaan usein muut jäsenet  ovat olleet aktiivisesti valmistelemassa kappaletta.  Joissakin tapauksissa kappaleen perusriffi on ollut Wymanin mukaan hänen ja rumpali Charlie Wattsin kehittämä, mihin Jagger ja Richard ovat lisänneet sanat ja osan melodiaa.  Se ei kuitenkaan näy levyillä, kuten ei myöskään  yhtyeen aikaisemman kitaristin Mick Taylorin osuus.
Monen muun yhtyeen kohdalla tietynlainen eriarvoisuus ja keskinäinen riitely lopulta on hajoittanut yhtyeen.

Suku on pahin, sanotaan.  Ehkä omalle veljelle/siskolle on helpompi sanoa "suorat sanat". Phil ja Don Everlyn välirikko johti toisen poistumiseen lavalta kesken konsertin, eivätkä veljekset tiettävästi tämän jälkeen olleet vuosikausiin puheväleissä, ja tapasivat vasta isänsä hautajaisissa. Vuosien tauon jälkeen miehet levyttivät jälleen yhdessä ja ovat (vaikka levyjä ei vuoden 1989 jälkeen tullutkaan) myös esiintyneet yhdessä viime vuosiin asti joko duona tai muiden artistien kanssa.

The Kinks-yhtyeen jäsenet eivät vuosiin mahtuneet edes samaan huoneeseen saati esiintymislavalle. Ray ja Dave Davies ovat jatkaneet soololevyjen tekemistä, ja tasaisin väliajoin on lehdistössä näkynyt uutisia reunionista.
Facebook-sivusto on antanut toiveita yhtyeen faneille toiveita uudesta tulemisesta.


Oasis hajosi vuonna 2009  monien myrskyisten vuosien jälkeen; veljekset Liam ja Gallagher eivät lopulta voineet jatkaa yhteisessä bändissä. Kitkeriä kommentteja on saatu kuulla ja lukea molemmilta.




Summa summarum: onko veljeksien/siskoksien yhtyeillä tulevaisuutta, vai tuhoaako menestys tai sen puute sen?
Esiin nostamani esimerkit eivät ole tieteellisesti ja/tai tilastolllisesti luotettava otos.  Niistä voi (jos haluaa) kuitenkin saada sen kuvan, että useimmissa tapauksissa perhe EI ole pahin vaan veljesten/sisarusten muodostama yhtye VOI toimia. Kaikki riippuu siitä miten yksilöt toimivat osana yhteisöä. Liian suuri ego ei ole koskaan helppo ympäröiville ihmisille.  Luovat, lahjakkaat ihmiset eivät  useinkaan  ole "helppoja" ihmisiä. Toisaalta, ei "nero" tai lahjakas ihminen välttämättä ole sama kuin  hullu ja/tai vaikea. Molemmista ihmistyypeistä varmasti löytyy riittävästi esimerkkejä.

Ristiriidat eivät aina ole este luovuudelle.  Halu miellyttää liikaa, olla aiheuttamatta vaikeuksia, voi myös sitä  olla.
All We Need is Love? No ei ehkä "all". Ehkä kärsivällisyys myös auttaa? Ja joissakin tapauksissa ehkä raha...










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel