tiistai 14. helmikuuta 2012

Yksi on poissa. Jälleen.

Toisen kuolema on toisen leipä, sanoo vanha suomalainen sanonta. Muissakin kielissä ehkä  on vastaavanlainen .  Tänä päivänä se pätee ihan yhtä hyvin kuin ennenkin, merkitys joissakin tapauksissa on jopa suurempi.

Suomalaisen laulajan  ja/tai muusikon (miehen) vie yleensä viina: Irwin Goodman, Cisse Häkkinen, Albert Järvinen, Rauli "Badding" Somerjoki, Jamppa Tuominen, Kari Tapio. 


Whitney Houston
Rock-, pop- ja elokuvamaailmaan  on aina kuulunut  supertähtien tapa elää nopeasti ja kuolla varhain. Kyynikoiden mukaan paras mainostemppu onkin kuolla nuorena...

50-luvulla nuori lupaava filmitähti James Dean kuoli 24-vuotiaana auto-onnettomuudessa. Vain lyhyt aika sen jälkeen kun hän oli esiintynyt tv:n tietoiskussa jossa varoiteltiin vauhdin vaaroista.
Lyhyt ura ja traaginen kuolema takasivat "kuolemattomuuden" ja kultin. Marilyn Monroe kuoli virallisesti unilääkkeiden yliannostukseen.  Tänä päivänä rikostutkimus voisi löytää erilaisen syyn.

Monet 50-luvun amerikkalaiset  rock and roll- laulajat kuolivat myös nuorina: lento-onnettomuus vei Buddy Hollyn, Richie Valensin ja Big Bopperin hengen. Buddy Hollyn kuoleman jälkeen julkaistu single It Doesn´t Matter Anymore nousi brittilistan ykköseksi. Kappaleen nimi oli sattumaa vai johdatusta?

Eddy Cochran kuoli auto-onnettomuudessa, jossa myös Gene Vincent loukkaantui vakavasti. Ennen kuolemaansa hän oli levyttänyt kappaleen Three Stars, Hollyn, Big Bopperin ja Valensin kunniaksi.
Kuinka ollakaan,  Cochranin kuoleman jälkeen julkaistu kappale jonka nimi oli sattuvasti Three Steps to Heaven toi laulajalle tämän ensimmäisen ja ainoan ykköshitin Britanniassa.

 Cochranin  perintö elää.  Summertime Blues ja C´mon Everybody on levytetty useita kertoja uudelleen.





60-luvulla huumeisin kuolivat mm- Rolling Stones-kitaristi Brian Jones ja Janis Joplin. Tosin Jonesin kuolema voi olla muutakin kuin juopuneen hukkuminen omaan uima-altaaseen. Poliisi ei koskaan ollut todella halukas selvittämään narkkarina tunnetun rockarin kuolemaa. Kuoleman jälkeen tähden asuma villa, A.A. Milnen entinen asunto, tyhjennettiin nopeasti kaikesta arvokkaasta varkaiden toimesta, eikä poliisi ollut illmeisesti kiinnostunut.


70-luvulla menehtyivät Jimi Hendrix ja Doors-yhtyeen laulusolisti Jim Morrison.  Syynä  jälleen huumeet. Sekä Hendrixin että Doorsin musiikkia myydään yhä jatkuvasti.

Ja tietysti Elvis Presley. Elvis tiettäväsi  "vihasi huumeita". Hän ei sietänyt kannabista polttavia hippejä eikä kovia aineita. Siitä huolimatta että jo Saksan armeija-aikana hän tottui käyttämään piristeitä, ilmeisesti amfetamiinia. Piristeiden ja rauhoittavien päivittäinen vuoronperäinen  sekä särkylääkkeiden yletön käyttä tappoi lopulta miehen. Mies meni nukkumaan klo viideltä aamulla, nousi iltapäivällä kahden-kolmen aikaan.  Elviksestä eronnut, karateopettajan vuoksi "kingin" hylännyt  Priscilla Presley on sittemmin myynyt entisen miehensä musiikkia enemmän kuin kuningas itse aikoinaan.
Elvis Presley on takuuvarma  tavaramerkki.
Elviksen viimeiseksi jäänyt albumi, heikosti menestynyt Moody Blue palasi kuoleman jälkeen listoille, ja  USA:ssa ykköseksi saakka.  Uudelleenjulkaisujen määrää pystyy tuskin kukaan laskemaan. Elviksen syntymäpäivä ja kuoleman vuosipäivä muistetaan kaikkialla maailmassa  joka vuosi. Eikä vähiten erilaisilla TV-kanavilla jotka  myyvät muutakin kuin musiikkia Elvis-faneille. Laulalan koti, Graceland on monille pyhiinvaelluspaikka.


Nixon  ja Elvis. Kuninkaasta tulee "federal agent-at-large in the Bureau of Narcotics  and Dangerous Drugs".








John Lennonin ampui sekopainen fani vuonna 1980. Bob Marley kuoli syöpään vuonna 1981 ja jätti jälkeensä reggae-perinnön  jonka tasoa kukaan ei ole voinut tavoittaa.
50-ja 60-lukujen rock/pop -laulaja, 70-luvulla folkrockin suuntaan siirtynyt Rick Nelson kuoli helikopterionnettomuudessa 1985. Huhujen mukaan koko yhtye oli polttanut hashista, ja myös lentäjä oli kirjaimellisesti ja kuvaannollisesti pilvessä. Tämän ovat laulajan omaiset kiistäneet jyrkästi.


Viimeisimpiä uhreja loppumattomassa listassa ovat  Michael Jackson, Amy Winehouse ja Whitney Houston. Winehouselta julkaistiin kuoleman jälkeen ennenjulkaisematonta materiaalia, mikä varmasti kaikkien hänen faniensa mielestä oli oikein. Hänen toinen albuminsa mikä oli suurmenestys, nousi monien maiden listojen ykköseksi uudelleen kuoleman jälkeen.

Jo Elviksen kuoleman jälkeen kyseltiin läheisten ihmisten vastuusta. Presleyn lääkäri ei milloinkaan joutunut syytteeseen vaikka hän kirjoitti tähdelle surutta reseptejä. Jacksonin tapauksessa taas lääkäri tuomittiin oikeudessa.
Musiikkiteollisuudelta on turha odottaa vastuuta. Musiikkia tuotetaan ja myydään, eikä ala tietenkään halua "tappaa lypsävää lehmää", mutta joissakin tapauksissa, kuten esim. Elviksen, musiikin myynti on ollut suurempaa kuin koskaan tähden vielä eläessä.



Ilmeisesti jokin Best of / Greatest Hits-  kokoelma myös Whitney Houstonilta  nousee listojen kärkeen. Tätä kirjoittaessani näin jo ehkä onkin.  Entä sitten? Eikö tämä ole osoitus että laulaja on rakastettu, että hänen poismenonsa on tappio. Että häntä kunnioitetaan? Kaivataan?
Toki. Mutta ei se  osoita pelkästään tätä.
Kun päivä laulajan kuoleman jälkeen televisiossa mainostetaan puhelimen soittoääntä "I Will Always Love You" jonka nyt voit tilata  "soittamalla tähän numeroon"...onko se kunnioitusta? Ei,  vaan rahastusta.

Kymmenet, sadat, tuhannet (ihailijat) ovat osoittaneet kunnioitustaan internetissä . You-Tubeen on kuitenkin mielestäni turha laittaa uutta linkkiä. Eiköhän riitä kommentti jo olemassa olevaan videoon? Niitä kun riittää.


Suuri laulaja, suuri tähti ja persoonallisuus on poissa. R.I.P. Whitney!

**********************************************************************************
P.S. Kirjoitin ylläolevan tekstin 14.2. Jostakin syystä se jäi silloin julkaisematta.  Ainakaan se ei näy
blogilistassani.
**********************************************************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel