lauantai 21. joulukuuta 2013

Mistä tuntee joulun?





Niin mistä?

No, vaikka siitä, että (ainakin Espanjassa) tv-mainosaika on täynnä mainontaa, missä tietty parfyymi eli suomalaisittain hajuvesi saa miehet hulluiksi tai  (miesten au de toilette) naiset lakoamaan machomiehen edessä.
Muistan, kuinka netissä jokin vuosi kerrottiin, miten muuan intialainen nuori mies oli haastanut oikeuteen Axe- (tai mahdollisesti Lynx-) tuotteita valmistavan ja markkinoivan yhtiön. Miehen mielestä tuote ei tuonut toivottavaa tulosta, eli nuorukainen oli jäänyt ilman seksiä. Tuote ei toki ollut ilmeisesti  ylihinnoiteltu, hieno merkki, kuten vaikkapa Paco Rabanne, Hugo Boss, Gucci, tai Geogio Armani. Toisaalta, Intiassa on kuulema myös nuori mies, joka muutti nimensä Manchester Unitediksi...mutta nyt taisin eksyä aiheesta. Kuten tavallista.

Mistäpä muusta tuntee joulun? Siitä, että  (yleensä)  perheen äiti (niin, tasa-arvo ei taida olla vielä mennyt vielä perille 100 prosenttia?) keittää, paistaa, siivoaa (no, mieskin osaa imuroida?) joka nurkan.
Piparit, laatikot, salaatit, kinkku...kaikki pitää olla valmiina H-hetkenä, mikä taas vaihtelee maittain. Pohjoismaissa jouluaattona, Amerikassa joulupäivänä, jne.  Ruoka vaihtelee, yhteistä on, että sitä on liikaa. Ja usein myos juomaa. 
Tv-mainokset ja lehdet ovat täynnä ruokaa, ruokaa, ruokaa!  Suklaata, herkkuja, makeaa.Joulu on mässäystä varten? 

Joulumusiikki..."So here it is Merry Chrismas everybody´s having fun.." Aargh! 
Kuinka monessa laulussa toivotaan, että olisi aina joulu? Huh. Onneksi ei ole!
Supermarketissa käynti on viedä hermot...
No, onneksi ei radiosta tarvitse kuunnella niitä ah-niin-tunteellisia, uusia jouluhymistyksiä...Iskelmä-joulu...voi ei!


Mistä muusta? Siitä, että pää kolmantena jalkana yritetään löytää ne lahjat. Ja ne ovat niin tärkeitä, että monessa maassa otetaan lainaa tai ylitetään tili, jotta joulu "onnistuu"· Toki viisaimmat ostelevat tavaraa vuoden mittaan. Ja pienille lapsille se varmasti onnistuukin, ennenkuin he kasvavat niin suuriksi, että osaavat vaatia ne viimeisimmät pelit ja muut tekniset jutut, missä vanhempien on joskus vaikea pysyä perässä.
  Jouluvalot. Kadut ovat täynnä jos jonkinlaista valoa, kuviota. Jopa yksityiset kodit laittavat kamalia välkkyviä valoja, kuin diskossa.

Valkea joulu? Sitä kysellään, veikkaillaan, ennustetaan. Pohjoismaissa, mutta myös muualla. 

Ja edelleen:  Siitä, että joillekin ihmisille se on aika hiljentyä. Uskoa siihen "joulun sanomaan".  Tuntea se. Saada rauha itselleen.
Monet ei-uskonnolliset ihmisetkin nauttivat ajasta, jolloin monet perheet kokoontuvat, pimeä aika alkaa olla takana.



Mistä minä sitten tunnen joulun? Edellisten lisäksi. Vai tunneko ollenkaan?
 Siitä, että Aurinkorannikolla voin ostaa suomalaista jouluruokaa.  Jos haluan. Kauan sitten  Suomessa halusin, suomalaisten vanhempien tavoin, viettää perinteistä joulua lasteni kanssa. Muistot niistä ovat hyvät.  Samoin muistot omista lapsuuden jouluista.

Alussa kerroin espanjalaisista TV- mainoksista. Vielä pari havaintoa: ainakin kahdessa mainoksessa sanotaan, että "koko maailma juhlii joulua!"  Näinhän ei tietenkään ole. Joulu on "vain" ns. kristikunnan juhla. Suuri osa maailmasta ja kansoista ei joulua juhli. En minäkään. Jos ei nyt muutaman perinneruuan nauttimista lasketa.


Siitä huolimatta - tai juuri siksi (?)


haluan toivottaa kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta. 




http://fi.wikipedia.org/wiki/Joulu



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel