maanantai 11. maaliskuuta 2013

Laatua ja "laatua." Eli onko mies "omasta maasta" aina paras vaihtoehto?

Monta kertaa täällä Aurinkorannikolla  näkee ilmoituksia, joissa sanotaan "British quality","Nordic standard" tai "suomalaista laatua".

Tarkoittavatko em. sanonnat, että ne ovat jotenkin parempia paikallisiin nähden? Ilmeisesti.  Ainakin näin on luultavasti tarkoitus.

Oma kokemukseni "brittiläisestä laadusta" ei välttämättä tue sitä käsitystä, että se olisi parempaa kuin espanjalainen, sen enempää Espanjassa kuin Britanniassakaan, missä olen ollut myös useita kertoja. Britit itsekin  ovat erityisesti huolissaan "cowboy builders"- miehistä. Ne kun yleensä ottavat kohteekseen ns. ikäihmisiä, joiden kattoja tai seiniä he "korjaavat" ilman aihetta, ja sikahinnoilla. Tai vaihtavat keittiön kalusteet ylihinnalla ja surkealla ammattitaidolla. Tai aloittavat työn, keräävät rahat, ja katoavat. Matkapuhelin - yllätys yllätys - numeroa ei ole olemassa tai se ei ole tavoitettavissa. Näin Britanniassa, mutta myös Espanjassa.

Mielelläni uskoisin, että suomalaisten ammattitaito ja  -ylpeys riittäisi takaamaan rakentamisen ja korjaamisen laadun.   Suomalaisilla on kyllä hyvä maine  Espanjassa..   Toisaalta, kun rakentaminen kuumenee, melkein kuka tahansa pääsee "raksalle duuniin". Niin Suomessa kuin muuallakin.  Muistuu mieleen vitsi, kuinka poika oli ollut päivän työssä rakennuksella, ja kun isä kysyi, miten päivä meni, poika sanoi että hyvin, pomokin kehui hyväksi mieheksi. "Ihanko totta!" kysyi isä.
"Joo, se sanoi ´älä hyvä mies lyö vatupassilla naulaa!"

Espanjalainen rakennustapa on erilainen suomalaiseen verrattuna. Hyvin suuri osa työstä tehdään edelleen  käsin. Elementtejä ei juurikaan käytetä.  Tiilestä tehdyt seinät ovat ohuita, ja päästävät äänen läpi.  Etelä-Espanjassa rakennuksia ei varusteta talvea varten; myöskään kesän kuumuutta vastaan ei tehdä tarpeeksi.  Kunnon eritystys pitäisi kylmän poissa talvella, kuumuuden poissa kesällä. Aurinkoenergiaa pitäisi käyttää enemmän.

Olen asunut Espanjassa nyt puolitoista vuosikymmentä. Koskaan en palellut Suomessa talvella  talon sisällä yhtä paljon   kuin täällä. Lattiat ovat kylmät talvella, kesällä  ilmastointi on kallis ja siksi monet eivät sitä käytä, vaikka sellainen olisi. Meillä ei ole.

Espanjalainen rakennustapa ja -laatu eivät ehkä yllä suomalaiselle tasolle.  Ne ovat (mielestäni) kuitenkin hyvinkin vertailukelpoiset brittiläiseen tasoon.  Tärkeintä on varmistaa, että rakentaja on hoitanut kaikki luvat ja muut rakentamiseen liittyvän byrokratian oikein.  Ja että kaupan on vahvistanut rehellinen ja oikea viranomainen.  Näin myös, jos kysymyksessä on käytetty asunto tai talo, joka on myynnissä (eikä siis uusi).

Monet uskovat, että oman maan kansalainen ei petä. Valitettavasti, siihenkään ei kannata luottaa.  Suomalaisuus ei takaa sitä, että kauppa on riskitön. Erityisesti suomalaisten Espanjaanmuuton alkuvuosina muutama vuosikymmen sitten. Kirja nimeltä Muuttolinnut on, vaikkei kirjallisesti kovin korkealle ylläkään, tästä varoittava esimerkki.

Varovaisuus on siis tarpeen.  Järki kannattaa pitää mukana.   Ja käyttää asiantuntijoita.    Silloin unelmista tulee totta, ei painajainen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel