torstai 14. huhtikuuta 2011

Kevät kenkkuillen tulevi...

Aurinkorannikko eli Costa del Sol on todella nimensä veroinen; Vuoret suojaavat aurinkorannikkoa  sisämaan ilmaston vaihteluilta, joten auringon paistetta on alueella luvassa noin 300 päivää vuodessa. Kesä on pitkä ja lämmin (tai pikemminkin kuuma)  ja talvi taas hyvin leuto. Talvella joulukuusta maaliskuuhun kannataa varautua myöskin sateisempiin päiviin, mutta silloinkin lämpötila harvoin laskee alle 10 asteen.
Tänä  vuonna on koettu kuitenkin kylmin ja sateisin talvin miesmuistiin. Koska mies olen minä ja muisti on lyhyt ja pätkii (tai toimii ajoittain), voidaan kyseiseen väitteeseen suhtautua varauksin ja varmistaa joltakulta muulta paikalliselta henkilöltä. Kuten Albert "Alppu" Einstein, jota pidetään suht. fiksuna miehenä, aikanaan totesi, kaikki on suhteellista.  30-40 asteen pakkasissa kärvistelleen suomalaisen mielestä kylmää EI   voi olla plus-asteissa. Vaan kyllä voi, kylmä viima ja kostea keli voi ajoittain eli yöaikaan ja varhain aamulla tuntua todella kylmältä. Pohjatuuli on kylmää, tulee se mistä suunnasta tahansa, sanoo kansanviisaus.
 Löytyy  täältä ihan "oikeakin" talvi.
Sierra Nevada on Andalusiassa. Siellä sijaitsee muun muassa manner-Espanjan korkein huippu, Mulhacén (3 482 metriä). Sierra Nevadassa voi lasketella  19 rinteessä  marraskuusta maaliskuuhun, myös maastohiihtoa voi harrastaa. Joissakin matkaesitteissä mainitaankin että turisti voi halutessaan viettää aamun rinteessä ja tulla iltapäiväksi uimarannalle.  Tämä onkin ainakin periaatteessa mahdollista esim. maaliskuussa.   Suosittelisin kuitenkin ennemmin tutustumista Granadan kaupunkiin jonka alueella Sierra Nevada on, Granadan tunnetuin nähtävyys on Alhambra. Tutustumiseen menee helposti koko päivä, mutta se ehdottomasti kannattaa.
Toki Espanjassa on talvi pohjoisosissa maata. Lumipyryn yllättäessä liikenne menee sekaisin. Talvi yllättää, ihan samoin kuin Suomessa, vaikka se tulee joka vuosi. Nyt alkaa kevät kuitenkin olla käsillä myös pohjoisemmissa osissa.
Täällä Andalusiassa ja tarkemmin aurinkorannikolla kevään tulo merkitsee turistien paluuta ja kahviloiden , joista monet ovat ollee suljettuna jopa kuukausia, avautumista. Normaalisti tammikuu on ravintolaväen vuosiloma-aikaa.  Nyt pakollista lomaa on ollut monella tavallista enemmän, ja heikoimmin menestyneet ovat panneet pillit pussiin lopullisesti. Täällä talven viettäneet eläkeläiset yms taas valmistautuvat palaamaan kotimaahan ennen kuuman kesän alkua.
Ensi viikon sääennnuste näyttää mahdollisia sateita tulevaksi...kyllä se kevät jaksaa kenkkuilla. "Huhtikuun sää on kuin naisen mieli" sanoi joku, en uskalla ottaa kantaa oliko ihan viisas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel