maanantai 17. maaliskuuta 2014

Plátano vai banaani?




Tänään kävin ostoksilla, ja ostin mm. kanarialaisia plátanoita (banaaneja) amerikkalaisten sijasta.  Syynä hinta. Yleensä ostan niitä halvempia. Ja ne ovat  niitä pohjoisamerikkalaisten tuottamia. 
 Supersol on yksi Espanjan supermarketteja.
(Supermarket ei muuten Espanjassa tarkoita ihan samaa, kuin vaikkapa Suomessa. Melkein mikä tahansa kioskia suurempi voi olla supermarket. Ne todella isot marketit ovat hipermarketteja.)

Se sai minut ajattelemaan. Haluanko tukea pohjoisamerikkalaista, ylikansallista yhtiötä vai espanjalaista? 

Ns. reilu kauppa on kannatettava asia, samoin kuin vihreys.  Valitettavasti vain ns.  tarkan euron taloudessa usein on pakko ostaa edullisinta. 

Kuinka paljon vastuuta voi tavalliselta kuluttajalta vaatia? (En muuten halua, että minua kutsutaan kuluttajaksi!)



Sosiaalinen media (some) kuten facebook on täynnä materiaalia, joka varoittaa syömästä tiettyä ruokaa (se lihottaa, altistaa sydäntaudeille etc.), myös  neuvoo nauttimaan jos jonkinlaisia luontaistuotteita (joista taas varoitellaan toisaalla, niissä kun voi olla mm. raskasmetalleja ym.) Rasva, erityisesti voi, onkin kuulema ihan terveellinen ravintoaine. Jossakin toisella sivulla taas kerrotaan , että kolesteroli tappaa. Siksi tarvitsemme tuotteita, jotka alentavat "`pahaa kolesterolia". Tiettyjä margariineja, esimerkiksi.  Kovat rasvat, kuten voi,  ovat pahasta. Ota noista sitten selvää. 

Ostaisin mielelläni tuotteita, joiden tuottajat saavat niistä kohtuullisen hinnan. Mikä se nyt sitten onkin.

Mutta, totta puhuen, voisin yhtä sanontaa mukaillen sanoa: Kun kuulen sanan "terveellinen", poistan aseestani varmistimen.  

Salud!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel