maanantai 17. joulukuuta 2012

Joulu on joka vuosi - kun taas juhannus on kerran vuodessa






Kuten kalenteri ja vanha joululaulu osoittavat, Joulu ON ovella. Mutta, myös ovela.

Niin ovela, että "vanhoina hyvinä aikona" (= noin viisi vuotta sitten), monet ihmiset ottivat lainaa maksaakseen  joululahjoista ja  -ruuista.

Hirvittää ajatella, kuinka monet tänä päivänä ottavat ns. pikalainoja, joiden vuotuinen prosentti voi olla huimaava.
Toisaalta, onhan toki niitäkin ihmisiä, joille "money is no object". Kuten rouva filmitähden rouva Cruise, joka lehtitietojen mukaan osti melkoisen määrän lahjoja pikkuneidille.

En minä joulua vastusta. Ihan kiva on (tai oli) syödä aikoinaan  suomalaisia jouluruokia: laatikoita, kinkkua....
Jeesukseen niitä en osaa yhdistää. Kuten en myöskää toivetta valkoisesta joulusta. Tuskin Maria ja Josef edes tiesivät mitä lumi on. Kuitenkin, on hyvä muistaa että joulu, kuten monet muutkin "kristilliset juhlat", on alkujaan pakanallinen.

 Saatan kyllä  jopa mennä ja ostaa kinkkurullan, peruna- ja lanttulaatikon, maksalaatikon....  Suomalaiskauppoja on Fuengirolassa. Muutaman kilometrin päässä.

Tänä(kään) vuonna en ole lähettänyt ainokaistakaan joulukorttia.
Ei sen takana ole mikään kannanotto tai  asenne. En vain halua tuhlata rahaa johonkin mikä on mielestäni  täysin turhaa.  Eikä minulla itse asiassa ole varaakaan. Ystäviä ja perhettä pitää muistaa muulloinkin kuin jouluna. Ja kuka sanoo, että E-kortti on jotenkin huonompi kuin "oikea kortti"?

Haluan kuitenkin toivottaa Hyvää Joulua kaikille. Erityisesti lapsiperheille. Joulu voi olla aika, jolloin ihmiset kokevat jotakin kaunista.  Ja, tietysti, myös aikuiset, eivät vain lapset. Lapsen ilo on myös vanhempien ilo. Eikä siihen - toivottavasti - tarvita satoja ja tuhansia tuhlattula euroja tai dollareita.

Minulla on pelkästään  hyviä muistoja joulusta omassa lapsuudessani, ja ajasta, jolloin omat lapseni olivat pieniä.
Muutama vuosi sitten, kun meillä oli tapana mennä vaimoni siskon ja äidin luokse Manchesteriin, ajat olivat paremmat.  Ruokaa ja lahjoja...vaikka, periaatteessa, vaimon perhe ovat muslimeita.

Nyt matkustamme Portugaliin. Vaimon sisko asuu nykyisin  siellä.

Ehkä joulun sanoma on nauttia läheisyydestä.  Rakastaa lähimmäistä.

Lähdetään siitä! ¡Felices fiestas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel