sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Kirpparilta

Käytiin tänään kirpparilla.
Kirppari eli baratillohan on mulle ja mun vaimolle tuttu. 

Vaimo löysi jotain, itse ostin pari leffaa ja LP-levyjä.
Yksi niistä oli The Monkees-yhtyeen eka albumi. 

Mieleen tuli vuosi 1966. Suomessa ilmestyi tuolloin kaksi pop-musiikista kirjoittavaa lehteä: Iskelmä ja Suosikki .

Molemmat lehdet olivat vahvasti sidoksissa levy-yhtiöihin. Kauniisti sanottuna...Suosikki oli tunnettu "lakanoistaan" eli isoista kuvista, joita voi laittaa seinälle. Mulla oli mm. kuva Stoneseista. Iskelmä taas nimensä mukaisesti keskittyi enemmän suomalaiseen ja ulkomaiseen iskelmään ja oli ulkosasultaankin hyvin konservatiivinen mustavalkoisine kuvineen.

Muistan, miten Iskelmä-lehdessä kerrottiin, miten "Amerikassa on kehitetty Beatlesintorjunta-ase." Uusi tv-sarja.

Ideana oli tehdä hauska, nuoria kiinnostava pop-musiikkia sisältävä tv-sarja Beatlesien elokuvien tapaan. Sarjassa joukko nuoria halusi perustaa menestyvän bändin.  He halusivat tulla Amerikan Beatlesiksi. 

Ainoastaan Michael Nesmith 
oli vakavasti otettava muusikko. Edes hän ei ilmeisesti soittanut yhtyeen ensimmäisillä levyillä vaan musiikista huolehtivat studiomuusikot.

En koskaan innostunut todella Monkees-musiikista (samalla tavalla kuin vaikkapa Stonesin tai Animalsin musiikista), se oli liian "pop" minulle. Kuten suurin osa Beatles-musiikistakin.  Kivoja ralleja toki.

Tänä päivänä se, että yhtyeen vahva markkinointi oli suuri(n)  syy menestykseen, ei haittaa musiikin arvostelua tai arvostusta. Tänä päivänä kaupallisuus ei ole pelkkä kirosana. 

Monet Monkeesien kappaleista olivat alan ammattilaisten kynästä. Boyce and Hart, Goffin and King, Neil Sedaka. Neil Diamond.

  
Monkees myi yhteen aikaan enemmän levyjä kuin Beatles tai Rolling Stones. Suosiota kesti kuitenkin vain parisen vuotta.  Yritykset tehdä "vakavammin otettavaa"  musiikkia eivät täysin onnistuneet.

 Kolme yhtyeen alkuperäisjäsentä ovat soittaneet yhdessä jonkinlaisilla nostalgia-kiertueilla, Michael Nesmith on osallistunut joihinkin näistä, mutta keskittynyt enemmän omaan musiikkiinsa.

Ei Monkeesien musiikki ole jotakin mikä olisi muuttanut musiikin suuntaa. Ja markkinointikin on nykyisin paljon rankempaa.

It´s only pop music, but I (kind of)  like it. 

 Tai ehkä se on vain nostalgiaa? 

 "Nostalgia ain´t what it used to be".







 

Bates Motel