maanantai 1. huhtikuuta 2013

Hyvä kello kauas kuuluu - huono vielä kauemmas

Monilla meistä suomalaisista on   käsitys itsestämme rehellisinä, vastuuntuntoisina ihmisinä. Tällaista käsitystä tukevatkin mm. monet kansainväliset tutkimukset esim. korruption ja lahjonnan yleisyydestä. Eli niiden vähäisyydestä Suomessa.


SE - Suomalainen Espanjassa.  Ilmaisjakelulehti.Useissa maissa (Espanja mukaanluettuna) suomalaisia pidetään yleensä luotettavina, oli sitten kysymys työstä tai kaupankäynnistä. Mikä luvataan, se tehdään. Ja mikä tehdään, tehdään kunnolla ja luvatussa ajassa.

Mikään maa tai kansa ei tietenkään ole virheetön.. Rikollisuutta ja epärehellisyyttä löytyy kaikkialta, ja jos ja kun löytyy, ei se johdu geeneistä tai "rotuominaisuudesta", vaikka jotkut ääriliikkeet näin tahtovat uskotella. Taloudelliset vaikeudet, sodat, konfliktit, usein vain sattuma,  voi johtaa ihmisen rikoksen tielle. Tai ahneus.


Näitä "myytävänä"-kylttejä näkee Espanjassa tänä päivänä enemmän kuin koskaan.Suomalainen, Espanjassa ilmestyvä SE-lehti (Suomalainen Espanjassa) kertoo suomalaisomistuksessa olevasta kiinteistönvälitysfirmasta, jonka epäillään huijanneen kiinteistöjen omistajilta suuria summia, jopa kymmeniä tuhansia euroja. He ovat vaatineet ostajilta "pimeää rahaa" kaupan yhteydessä.
Joissakin tapauksissa, kun kauppa on peruuntunut, ennakkomaksua ei ole saatu takaisin.

 Lisäksi Fuengirolassa toimiva kiinteistönvälittäjäpariskunta  on vuokrannut esim. kesäkauden kotimaassa Suomessa viettävien ihmisten Espanjassa sijaitsevia  asuntoja, ja välittänyt vain osan vuokratuloista.
Tämä on paljastunut, kun jotkut omistajat ovat ilmoittaneet tulevansa asumaan espanjanasuntoonsa. Tällöin "tyhjänä ollut" asunto tai talo onkin yllättäen juuri päivää tai paria aikaisemmin vuokrattu.  Todellisuudessa asukkaita on saattanut olla kuukausien ajan.

Lehden uutisen mukaan huijattuja suomalaisia pariskuntia on kymmenkunta.

Espanjan kiintöistökaupoissa on ollut epäselvyyksiä kautta aikain, ja esim. kauppahinnan maksu osittain käteisenä (mikä ei näy missään papereissa) on ollut yleistä. Tämän päivän taloudellisen kriisin ainoa hyvä puoli on, että viranomaiset seuraavat kaupankäyntiä entistä tarkemmin. Ostajan kannattaa aina valita luotettava, alalla kauan ollut kiinteistövälitys ja lisäksi käyttää lakimiehiä, ettei yllätyksiä ja pettymyksiä tule.

Vuokratessa asuntoa on hyvä (mikäli mahdollista) pyytää esim.  naapureita tai vaikkapa alueella toimivaa puutarhuria  pitämään silmällä asunnossa  mahdollisesti tapahtuvaa liikennettä.  Se ei ole "kyttäämistä", mistä kukaan ei pidä, vaan naapuriapua. Normaalisti tällaista ei tarvita, mutta vara ei venettä kaada. Paras keino, jälleen, on käyttää luotettavaa kiinteistöfirmaa.

Asia on viranomaisten tutkittavan, eikä epäiltyjen nimiä ole julkaistu. Neuvottelut omistajien ja firman välillä eivät ole johtaneet tulokseen.
 Ilmeistä on, että tulossa on oikeusjuttu, ja silloin luultavasti  myös julkaistaan petollisen kiinteistöfirman nimi.

Huono kello kuuluu kauas, ja pariskunnan huijaustarina taitaa olla loppusuoralla.

1 kommentti:

Bates Motel