maanantai 21. tammikuuta 2013

Douppinkia! Joko taas?

Vuosia sitten, kun olin matkalla Malagasta Suomeen, tapasin Barcelonan lentoasemalla  (missä oli vaihto) suomalaisen entisen kestäyysjuoksijan. Jo Malagassa olin kuullut po. herran kuuluvasti kertovan että ns. mañana-meininki on puppua. Hommat hoituvat paremmin ja nopeammin kuin Suomessa, kuulema. Lentoa odotellessa juttelin miehen kanssa.  Melkoisen kiinnostavia asioita heitti  Jeesuksen pelastama mies. Kertoi mm. avoimesti ettei maksa veroja kumpaankaan maahan. Ja että "liha on heikko"...


Mies osti minulle cafe con lechen, juttelimme lisää .En malttanut olla kysymättä dopingista.  Mies ei ollut kuulema ikinä käyttänyt, ja suurin osa oli hänen mukaansa  median paisuttelemaa juttua. Suomalainen urheilu oli puhdasta. Ainakin silloin, kun hän oli vielä mukana.

Tuo muistui mieleen, kun näin  seitsenkertaisen Tour de France -voittajan TV- haastattelun.  Missä mies, melkein, halusi olla pikemminkn jonkinlainen uhri. Tunnustettuaan dopingin, vuosia sen jälkeen kun hän oli oikeudessa vaatinut ja saanut korvauksia maineensa pilaamisesta!

Puhdasta urheilua, kun mennään huipputassolle, tuskin paljonkaan  on. Monet seitsemänkymmentäluvun suomalaiset sankariteotkin voivat olla vilpillä tapahtuneita.   Niin radalla kuin lumella.

Onko urheilu mennyt tasolle, missä raha merkitsee liikaa?  Aivan ilmeisesti on.

Puhuin facebookissa entisen suomalaisen jääkiekon huippuvalmentajan ja hänen kavereidensa kanssa.
Jotkut sanoivat että sekä huumeet  että doping ovat samojen "mafioiden" käsissä. Voi olla. Ainakin jakelu, ja ehkä jopa salaiset laboratoriot, joissa molempia, synteettisiä aineita valmistetaan.

Tuskin kuitenkaan kolumbialaisella huumeparonilla ja suomalaisella kestävyysjuoksijalla, joka "kärynsä" jälkeen näytti TV:ssä yhta syylliseltä kuin piparkakkuvarkaudesta kiinni jäänyt pikkupoika, on mitään yhteistä.
Jotenkin  ne aineet vain olivat joutuneet siihen kuuluisaan pahkakuppiin...vitamiinejahan niiden piti olla!

Jos, ja kun, on urheiluhullu,  ollut tuntikausia radan vieressä, ladun vieressä, kannustaen nuoria, ei ole helppoa ajatella, että urheilu on tänä päivänä  enää keino tehdä rahaa. Keinoja kaihtamatta.  Amatöoriurheiluahan on enää juniori- ja seniorisarjoissa.

Ei minulla ole ehdotusta, miten muuttaa tilanne. Sallia kaikki aineet?  Ja antaa ihmisten tuhota (mahdollisesti) terveytensä.  Kysykää viisaammilta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel