perjantai 20. heinäkuuta 2012

¿ No hay dos sin tres?

Kun Espanjan maajoukkue voitti jalkapallon maailmanmestaruuden vuonna 2010, menestystä oli jo edeltänyt Euroopan mestaruus kaksi vuotta aikaisemmin.

Espanja oli jahdannut maailmanmestaruutta vuosia, jopa  vuosikymmeniä.  Joka vuosi oli lähdetty tavoittelemaan menestystä, joka tuntui aina lipsuvan käsistä (vai pitäisikö sanoa karkasi jaloista?).  Euroopan mestaruus, mikä sekin oli "vasta" toinen, ensimmäisen tultua vuonna 1964, antoi uskoa, ja sitä haluttiin valaa kehittämällä slogani ¡Podemos! eli "me voimme". Tänä vuonna mm. T-paidoista löytyy slogani ¡No hay dos sin tres!, suomeksi Ei kahta kolmannetta!

USA:ssa presidentinvaalikampanjan aikana vuonna 2008, demokraattien ehdokkaan  Barack Obaman mainos-slogani oli ollut Yes we can, (me voimme/pystymme), tarkoituksena valaa uskoa ja toivoa Amerikan (USA) tulevaisuuteen lamasta ja Irakin sodan traumoista huolimatta. Barack voitti lopulta melko selvästi vastaehdokkaansa. 

Tulihan se sitten lopulta. Maailmanmestaruus Espanjalle!
Jalkapallohullussa maassa (jalkapallo on ehdoton ykköslaji) tämä sai ihmiset juhlimaan kaduille. Eikä juhlinta ihan yhteen viikonloppuun jäänyt, maassa missä todella osataan pitää hauskaa ja nauttia elämästä.



Nyt ovat vuorossa jalkapallon Euroopanmestaruuskisat, ja luonnollisesti odotukset ovat jälleen korkealla.

Millaiset ovat sitten maan mahdollisuudet tänä vuonna? Tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Ja pallo, sekin tunnetun sanonnan mukaan, on pyöreä (jalkapallossa, muissa lajeissa se  toki voi olla myöskin soikea, mikä tuskin tekee arvaamista yhtään helpommaksi...).

Yhtään selkeää ennakkosuosikkia ei tällä(kään) kertaa ole. Espanja on rankingissa maailman ykkönen, samalla siis myös Euroopan. Saksa on aina vahva kansainvälisissä turnauksissa. Samoin Hollanti. 

Englannin kohtalona on viimeisten vuosikymmenien aikana ollut lähteä suurin odotuksin kisoihin. Tänä vuonna joukkue ei enää ole se "tulevaisuuden joukkue" kuin vielä vuosia sitten.
 Italia, jota ovat järkyttäneet lahjusskandaalit ja sopuottelut, on täysi mysteeri. Tanska ja Portugali voivat olla yllättäjiä, samoin miltei "kotiotteluita" pelaava Venäjä. Ruotsi saattaa  yltää mitaleille. Takavuosien menestysjoukkue Ranskan parhaat päivät taitavat olla takanapäin, eikä uusi nousu liene vielä  tulossa.

Joka tapauksessa, luvassa ovat varmasti  kiinnostavat ja jännittävät kisat.  Jalkapallo on luultavasti maailman suosituin urheilulaji. Tänä vuonna urheiluhullulle penkkiurheilijalle tarjotaan makeaa mahan täydeltä. Ahmitaan siis ja nautitaan. Tämä herkku kun ei lihota. Toinen juttu sitten miten ne mahdolliset kiinteät ja nestemäiset virvokkeet tv:n tai tietokoneen äärellä nautittuina  vaikuttavat...






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel