torstai 5. toukokuuta 2011

Luki luki -miehiä ja rantarolexeja.

Ostin tässä päivänä muutamana uuden Rolexin. Hinta oli kympin. Siis, ei kymmen tuhatta vaan 10 euroa. Ja myyjä ei ollut kalliille partavedelle tuoksuva lipevästi hymyilevä kello/kultakauppias vaan mies jota englantia puhuvat ihmiset kutsuvat nimellä looky looky man. 
Termi tulee tietysti englannin sanasta look, katso. 
Afrikkalainen mies myi kelloja, aurinkolaseja sekä kotikutoisia kopioita videoista (DVD) ja CD:istä.
Kellot ja aurinkolasit ovat kaikki ns. design-tuotteita eli kalliita merkkejä; tosiasiassa siis ns. piraatteja mitä ilmeisemmin Kiinasta.  DVD- ja CD-kopiot taas on valmistettu Espanjassa.
Useimmat näistä kauppiaista ovat laittomia maahanmuuttajia odottamassa oleskelunsa virallistamista. Ilman sitä pysyvää, laillista työpaikkaa ei voi saada. Ainoa vaihtoehto on siis tehdä laitonta kauppaa tai kerjätä.  
Miehet kiertävät ravintoloissa, kahviloissa  ja uimarannoilla kaupustelemassa. Monien mielestä poliisin pitäisi tiukemmmin puuttua kyseiseen toimintaan, mutta ainakaan nämä miehet eivät varasta, ryöstä tai myy huumeita. Toisinaan poliisi takavarikoi jonkun onnettoman laukun mutta muutaman päivän päästä mies on takaisin samassa puuhassa, uuden varaston kanssa.


Piraattituotteen voitto menee sen valmistajalle ja jakajalle. Kuuluisat kello- ja aurinkolasivalmistajat tuskin häviävät yhtään euroa; ainakaan minä en tule milloinkaan ostamaan aitoa luksuskelloa, ja aurinkolaseiksikin kelpaa kopio, 100 € laseista jotka todennäköisesti rikkoisin tai kadottaisin viimeistään puolen vuoden sisällä on yksinkertaisesti liikaa. 
Toisaalta miljoonapainoksina ja -latauksina myytävä musiikki tuskin tulee tappiolliseksi vaikka alkuperäisen sijasta ostaisikin kopion. Toki jos todella haluan jotakin ostaa niin tilaan vaikkapa postitse. Se että silloin tällöin tuen po. laitonta toimintaa on mielestäni eräänlaista sosiaalista toimintaa. Moraalisestikaan en koe tekeväni mitään väärin. Useimmat näistä ns. luki luki -miehistä asuvat usean henkilön kommuuneissa, ja todellinen rikollinen mielestäni on henkilö tai henkilöt jotka heille hankkivat myytävän tavaran.  Tulli kyllä  pysäyttää toisinaan kontin täynnä piraattitavaraa. 

Jokin aika sitten luin yhdestä paikallisesta ilmaisjakelulehdestä  kuinka joku britti valitti kuinka piraattikauppias ei uskonut kun hän sanoi ei-haluavansa ostaa ja kun mikään ei tuntunut auttavan, sanoi soittavansa poliisit paikalle. Myyjä oli kuulema käyttänyt rumaa kieltä ennenkuin poistui, ja britti vaimoineen oli myös poistunut ravintolasta. Omat kokemukseni ovat kyllä varsin erilaiset. Afrikkalaiset ovat ystävällisiä ja yleensä uskovat kerrasta jos sanoo ettei kiinnosta. Ravintoloitsijoilla on myös oikeus joko päästää tai olla päästämättä kaupustelijoita kiinteistöönsä. Tietenkin asiakkaalla on samoin oikeus valita ravintola tai kahvila mihin heitä ei päästetä. Satojen ja taas satojen  joukossa pitäisi helposti löytyä niitäkin.

Tuosta nimestä looky looky man vielä...en ole kahdentoista vuoden aikana kuullut yhdenkään afrikkalaisen käyttävän po. sanontaa. Muutaman espanjalaisen markkinoilla kyllä, lähinnä vitsinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Bates Motel