perjantai 28. lokakuuta 2011

Sohvaperunan missatut elämykset

Sohvaperuna on valmistautunut Suuren Elokuvaelämykseen: leffakanavalta on tulossa muutavan vuoden takainen kassamagneetti. Hollywoodin suurella rahalla ja supertähdillä ryyditettyä massaviihdettä.
Vatsa on vieläkin melkein täynnä maittavan lounaan jälkeen, kaffikin on nautittu. Ei tarvis nauttia sipsejä sen enempää kuin pop cornejakaan.

Puolen tunnin katselun jälkeen tapahtuu kauheita!

Ruutu menee pimeäksi! Mitä kummaa??  Jaahas. Sähkö on mennyt. No, ei hätiämitiä. Tuleehan se takaisin, joskus. Kai?
Vaan paras silti vilkaista onko huoneiston ulkopuolella sähvöä, tai josko jostain syystä automaattisulake on ponnahtanut päältä pois.
Voi kauhistuksen kanahäkki! Valo ulkopuolella syttyy! Sähkö on siis pois vain meidän asunnosta.

No, soitto vaimolle, mitäs tämä nyt on? Selviäähän se.
Ei sen kummempaa kuin että sähkölasku on ilmeisesti jäänyt maksamatta; suoralaskutuksen aikaan tilillä ei ole ollut tarpeeksi rahaa, ja lasku on palautunut sähköyhtiölle. Toista huomautusta maksamattomasta laskusta ei tule, vain seuraava lasku sitten kun sen aika on.

Niinpä sähkömies tuli ja katkaisi sähkön ja sinetöi sen ettei virtaa voi itse kytkeä päälle.  Mikään laki tai asetus Espanjassa ei tätä estä, kuten esim. Iso-Britanniassa, missä mm.  talous jossa on alaikäisiä lapsia on suojattu tällaiselta. Sähkölämmitteinen asunto tulee Etelä-Espanjassakin  talvella nopeasti kylmäksi ja kosteaksi, puhumattakaan esim. pakastimelle tapahtuvasta vahingosta.  Ruokaa ei voi laittaa ellei ole kaasua käytettävissä....valaistus, kodin elektroniikka, kaikki tarvitsevat sähköä. Kesällä ruoka pilaantuu helposti jos jääkaappi on pois päältä. Ei kiva.

Tietysti voi syytttää vain itseään ellei ole maksanut laskua ajoissa (kovin pian sähköä ei katkaista), mutta tapa jolla se tehdään ja  ennenkaikkea miten wirtasen saa takaisin on lievästi sanottuna ärsyttävä;  maksu pankkiin tai postiin ja sitten maksetun laskun kanssa sähköyhtiön konttoriin, ja jos sattuu että se ei ole auki (suljettu klo 13-17), niin eikun toista kertaa illalla tai seuraavana päivänä. Sähkön takaisin saaminen voi näin kestää pahimmassa tapauksessa 2-3 vuorokautta. Periaatteessa sähkönjakelussa on vapaa kilpailu mutta käytännössä monopoliasemassa oleva yhtiö voi kohdella asiakkaita täysin mielensä mukaan. Palvelusta ei juuri kannata puhua.

No, se leffa kyllä varmasti tulee pari-kolme kertaa uusintana kuluvan vuoden aikana. ja päivän parin aika ilman sähköä auttaa  tajuamaan  kuinka riippuvaisia olemme nykyajan mukavuuksista. Ja voihan se olla (ja tämän voin todistaa omasta kokemuksesta!) että sen paremman puoliskon kanssakin tulee juteltua enemmän kun ei ole se paholaisen silmä kaiken aikaa läsnä eikä aika kulu feisbukkailemassa...Jos vielä iltapimeällä laittaa kynttilät palamaan ja avaa sen punkkupullon ja ruokaahan saa aina vaikka kiinalaisesta take awaystä.Asioilla on aina valoisatkin  puolensa, jopa ilman sähkövirtaa.



Bates Motel