Tätä kirjoittaessani on Espanjassa Dia de Reyes eli kuninkaiden päivä. Tarinan mukaanhan vastasyntynyttä juutalaisten kuningasta tulivat tervehtimään kolme kuningasta itäisiltä mailta.
Matteuksen evankeliumin mukaan viisaat miehet tulivat itäisiltä mailta Jerusalemiin kunnioittaakseen vastasyntynyttä Messiasta, juutalaisten kuningasta, sillä he olivat nähneet taivaalla tähden, jota he pitivät merkkinä tämän luvatun kuninkaan syntymästä.
Heitä johti tähti; GPS kun ei tuolloin kuulunut kamelin vakiovarusteisiin.
Raamatussa ei mainita "tietäjien lukumäärää, eikä sitä, olivatko he kuninkaallisia.
Espanjassa dia de Reyes on suuri juhla, ja aikaisempina vuosina joululahjat jaettiin silloin. Jouluaattona syötiin jouluateria, mutta ilmeisesti muun maailman tapoja noudattaen, myös lähinnä lapset saavat silloin myös lahjoja.
Minulle tammikuun kuudes merkitsee loppiaista, sitä että joulu on ohi. Käytännössä se merkitsee lähinnä sitä, että markettien kammottava joulumuzak valkoisine jouluineen on ohi, eikä televisiokaan mainosta ruokaa, leluja, parfyymejä. Kauppojen ruuhkat ja liikenneruuhkat helpottavat.
Espanjassa kunnioitetaan perinteitä. Niinpä joulu on monille tärkeä (kuten varmasti Suomessakin). Pääsiäinen on kuitenkin vieläkin suurempi juhla kulkueineen ja kirkonmenoineen. Paitsi perinteet, kaikenlainen näyttävyys on espanjalaisille tärkeää.
Juttelin jokin aika sitten cordobalaisen, lähes naapurissa lomailevan miehen kanssa (samalla kun koirat leikkivät), ja jutellessamme puhuimme monista asioista, alkaen jalkapallosta. Jossakin vaiheessa kysäisin, onko (hänen mielestään) uskonto yhä tärkeä espanjalaisille. Hän sanoi uskovansa, että kyse on pikemminkin vanhasta perinteestä, ihmiset eivät välttämättä ole yhtä uskonnollisia kuin ennen. Toki monet yhä ovat.
Monille ihmisille joulu on jonkinlaista toivon aikaa. Vaikka sen varhaishistoria saattaa hyvinkin olla pakanallinen, kristillinen joulu on monille suomalaisillekin tärkeä. Kirkkoon mennään kuuntelemaan joululauluja.
Minulle joulu on merkinnyt lähinnä vapaata aikaa, toki lasten ollessa pieniä oli upeaa nähdä näiden pienten ihmisten ilo lahjoineen ja joulupukkineen. Ja nauttia niitä laatikoita ja kinkkua...
Viime vuosina olemme vaimon kanssa matkustaneet "sukuloimaan" joko Englantiin tai Portugaliin, tänä vuonna joulu merkitsi meille brittiläis-suomalaista jouluruokaa kotosalla. Ilman kuusta, ilman kynttilöitä.
En kaipaa täällä Espanjassa valkeata joulua. Suomen valkeita (kesä)öitä sentään joskus. Eikä minulla, entisellä "hiihtoniilolla" ole edes suksia.