lauantai 19. joulukuuta 2015

Muuttuvat laulut





Muuttuvat laulut vuosien mennen
 Aika pois paljonkin vie
 Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan voi viedä huomispäivän tie


Näin lauloi hyvin usein Yleisradion ohjelmissa 60-luvulla  ja vielä myöhemminkin (neuvosto)virolainen  George Ots.

Ots oli hyvin suosittu Suomessa. Saarenmaan valssi (1957), Uudelleen jos luokses tulla voisin (1968) Muuttuvat laulut ((1969), Moskovan valot (1972).
Hänelle myönnettiin vuonna 1956 Neuvosto-Viron, vuonna 1960 Neuvostoliiton kansantaiteilijan arvonimi, Leninin kunniamerkki  1970. 

Viron itsenäistyttyä jotkut virolaiset uskoivat Otsin olleen maanpetturi.  On jopa väitetty hänen olleen KGB:n agentti.

Suomessa Georg Ots oli jonkinlainen YYA-symboli. Neuvostoliitto oli jotakin, jonka kanssa piti elää. Mies oli laulaja, ei ihminen, joka olisi taistellut maansa itsenäisyyden puolesta. Suomi oli onnistunut pysymään itsenäisenä. Viro ei näin onnekas ollut. Siihen piti sopeutua.

Saksa jakautui kahtia Toisen Maaimansodan jälkeen. Neuvostoliiton miehittämästä vyöhykkeestä tuli ns. Itä-Saksa.  Itäisen Saksan puolelle jäänyt Berliini jakautui myös kahtia. Länsi-Berliini oli osa Saksan Liittotasavaltaa.  
Amerikkalaisten avulla läntinen Saksa pääsi jaloilleen.  Itäinen pysyi köyhänä.  Monet  halusivat muuttaa länteen.  Kommunistien komento ei miellyttänyt.


13. elokuuta 1961 n. 40 000 Itä-Saksan kansallisen kansanarmeijan sotilasta, poliisia ja työläistä sulki Länsi-Berliiniin johtavat tiet ja kadut. Ensin kaupungin jako tehtiin piikkilangalla, mutta pari päivää myöhemmin ryhdyttiin rakentamaan muuria betoniharkoista. Itä-Saksan viranomaisten mukaan muuri oli ”antifasistinen suojavalli” (antifaschistischer Schutzwall).

  Marraskuun yhdeksättä päivää vuonna 1989 pidetään muurin murtumispäivänä.

 Saksan jälleenyhdistyminen ( Deutsche Wiedervereinigung) tapahtui 3. lokakuuta 1990, kun Saksan demokraattisen tasavallan (Itä-Saksa, DDR) osavaltiot liittyivät Saksan liittotasavaltaan (Länsi-Saksa).

Kylmän sodan aikana urheilulla oli suuri propagandamerkitys. DDR:n urheilijat nousivat useassa lajissa maailman huipulle. Saksan yhdistymisen jälkeen monia  entisiä itäsaksalaisia urheilijoita arvosteltiin luopioiksi, kommunistisen puolueen
marioneteiksi. Toisaalta, itäsaksalainen, moninkertainen olympia-  ja MM-voittaja  Katarina Witt on ollut erittäin suosittu kaikkialla lännessä, hänet on äänestetty muun muassa vuosisadan suosituimmaksi naistaitoluistelijaksi.


Laulut ovat muuttuneet. Samoin aika.  Viron halukkuus amerikkalaisten kainaloon (NATO)  on ymmärrettävä.  Suomi ei sitä tarvitse. Suomen tulevaisuus Venäjän naapurina perustuu hyviin naapurisuhteisiin.  Tänäkin päivänä.

Kylmän sodan asemalinjat ovat muuttuneet. Silti, tämän päivän  maailmassa on ongelmia, ehkä suurempia kuin koskaan ennen.

"Onko niin: on paras eessä päin
 Toivon näin mä mielessäin 
Vai onko niin: tie ei vie huomiseen
 Kaikki jää vain ennalleen..." 

Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen  ajatus:  Saarnaajan kirjan lause ”niin on aina ollut, niin on aina oleva"  ei ole vain kirjailijan pessimismiä. Ihminen ei tunnu koskaan oppivan mitään. 












 



tiistai 15. joulukuuta 2015

Missä olit silloin?

"Missä olit silloin?" on Irina Milanin esittämä kappale. Alkuperäiseltä nimeltään Dawn in Ankara.
Kauniin kappaleen (jonka Milan esittää todella upeasti) säveltäjä on yllättäen Ahmet Ertegun, jonka musiikin ystävät tuntevat paremmin  Atlantic-levy-yhtiön toisena perustajajäsenenä.  Yhtiö on yksi ns. mustan musiikin tärkeimmistä julkaisijoista, jonka artistilista on pitkä ja kunniakas.

Missä olit silloin, kun... on myös tuttu fraasi. Missä olit? Mitä teit?  Kun Elvis Presley kuoli? Kun John Lennon ammuttiin?  Kun kuulit Estonia-laivan uponneen? Kun isku World Trade Centeriin tapahtui? Kun liittoutuneet iskivät Irakiin?

Muistan nämä kaikki.

Kun kuulin presidentti John F. Kennedyn ampumisesta, olin muiden sisarusteni kanssa kuuntelemassa radiosta Kaleidoskooppi-nimistä musiikin ajankohtaisohjelmaa. Suomen yleisradion ohjelmaa.
Ampuminen tapahtui Dallasissa, Teksasissa,  marraskuun 22. päivänä  1963 klo  12.30 paikallista aikaa.
Suomessa kello oli tuolloin 20.30

Ohjelma keskeytettiin hieman klo 21:n jälkeen (tarkkaa aikaa en muista). Tuolloin internetiä ei vielä ollut, eivätkä uutiset levinneet satelliittien avulla tv-kanavillakaan tosiaikaisina.

Kaleidoskooppi-ohjelma oli yksi harvoja pop- ja iskelmämusiikin ohjelmia 60-luvun radiossa. Suomessa oli vain yksi radioyhtiö (Yleisradio) joka lähetti ohjelmaa kahdella kanavalla.
Ohjelman toimittajia olivat musiikin monitoimimiehet  Paavo Einiö ja Johan Vikstedt. Molemmat toimivat myös levy-yhtiöissä, mikä ei ollut este toimia myös radiossa.
Ohjelma sisälsi kevyesti toimitettuja show- ja musiikkialan uutisia ja luonnollisesti paljon uutta musiikkia. Suomesta ja muualta.

Entäpä sitten  Elvis, Lennon, Estonia, World Trade Center? Irak?

Elviksen kuolemasta kuulin päivällä töissä, radiouutisissa. Tieto oli shokki. Vaikka The King olikin ollut jo miltei passé, tuntui, että eräs aikakausi päättyi. 

Samoin Lennonin ampumisesta kuulin radiouutisista. Tieto tuntui uskomattomalta. Lennon oli tekemässä (jälleen) uutta tulemista. Uutta musiikkia syntyi. Elämä tuntui olevan raiteillaan.

Estonian uppoamisesta kuulin aamulla kelloradiosta. Eihän tuollaista VOI tapahtua!  

World Trade Centeriin syöksyvät lentokoneet näin uutislähetyksessä miltei livenä. 

Irakiin hyökättiin vuonna 2003. Pommitukset alkoivat maaliskuun 19. päivänä. Katselin tyttöystäväni (pari vuotta myöhemmin vaimoni, hän on syntynyt Irakissa) kanssa  televisiosta suorana lähetyksenä  miten maata pommitettiin koska "uskottiin maan diktaattorilla olevan massatuhoaseita" joita koskaan ei löytynyt, ei myöskään yhteyksiä terrorismiin. 

Meistä jokaisen  elämä kietoutuu jollakin tapaa tapahtumiin maailmassa.  Useimmat meistä eivät  suorastaan vaikuta suuriin tapahtumiin.  Toisaalta, sanotaan, että perhosen siiven liike jossakin päin maailmaa voi saada aikaan muutoksen, tuulen kääntymisen,  joka aiheuttaa myrskyn toisella puolella maailmaa...

Joidenkin ihmisten mahdollisuus vaikuttaa maailman ja kansojen  tulevaisuuteen ja historiaan on  hieman keskimääräistä  suurempi...ja syyt ehkä hieman raadollisemmat? 





 












Bates Motel