Aika pois paljonkin vie
Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan voi viedä huomispäivän tie
Näin lauloi hyvin usein Yleisradion ohjelmissa 60-luvulla ja vielä myöhemminkin (neuvosto)virolainen George Ots.
Ots oli hyvin suosittu Suomessa. Saarenmaan valssi (1957), Uudelleen jos luokses tulla voisin (1968) Muuttuvat laulut ((1969), Moskovan valot (1972).
Hänelle myönnettiin vuonna 1956 Neuvosto-Viron, vuonna 1960 Neuvostoliiton kansantaiteilijan arvonimi, Leninin kunniamerkki 1970.
Viron itsenäistyttyä jotkut virolaiset uskoivat Otsin olleen maanpetturi. On jopa väitetty hänen olleen KGB:n agentti.
Suomessa Georg Ots oli jonkinlainen YYA-symboli. Neuvostoliitto oli jotakin, jonka kanssa piti elää. Mies oli laulaja, ei ihminen, joka olisi taistellut maansa itsenäisyyden puolesta. Suomi oli onnistunut pysymään itsenäisenä. Viro ei näin onnekas ollut. Siihen piti sopeutua.
Saksa jakautui kahtia Toisen Maaimansodan jälkeen. Neuvostoliiton miehittämästä vyöhykkeestä tuli ns. Itä-Saksa. Itäisen Saksan puolelle jäänyt Berliini jakautui myös kahtia. Länsi-Berliini oli osa Saksan Liittotasavaltaa.
Amerikkalaisten avulla läntinen Saksa pääsi jaloilleen. Itäinen pysyi köyhänä. Monet halusivat muuttaa länteen. Kommunistien komento ei miellyttänyt.
13. elokuuta 1961 n. 40 000 Itä-Saksan kansallisen kansanarmeijan sotilasta, poliisia ja työläistä sulki Länsi-Berliiniin johtavat tiet ja kadut. Ensin kaupungin jako tehtiin piikkilangalla, mutta pari päivää myöhemmin ryhdyttiin rakentamaan muuria betoniharkoista. Itä-Saksan viranomaisten mukaan muuri oli ”antifasistinen suojavalli” (antifaschistischer Schutzwall).
Marraskuun yhdeksättä päivää vuonna 1989 pidetään muurin murtumispäivänä.
Saksan jälleenyhdistyminen ( Deutsche Wiedervereinigung) tapahtui 3. lokakuuta 1990, kun Saksan demokraattisen tasavallan (Itä-Saksa, DDR) osavaltiot liittyivät Saksan liittotasavaltaan (Länsi-Saksa).
Kylmän sodan aikana urheilulla oli suuri propagandamerkitys. DDR:n urheilijat nousivat useassa lajissa maailman huipulle. Saksan yhdistymisen jälkeen monia entisiä itäsaksalaisia urheilijoita arvosteltiin luopioiksi, kommunistisen puolueen
marioneteiksi. Toisaalta, itäsaksalainen, moninkertainen olympia- ja MM-voittaja Katarina Witt on ollut erittäin suosittu kaikkialla lännessä, hänet on äänestetty muun muassa vuosisadan suosituimmaksi naistaitoluistelijaksi.
Laulut ovat muuttuneet. Samoin aika. Viron halukkuus amerikkalaisten kainaloon (NATO) on ymmärrettävä. Suomi ei sitä tarvitse. Suomen tulevaisuus Venäjän naapurina perustuu hyviin naapurisuhteisiin. Tänäkin päivänä.
Kylmän sodan asemalinjat ovat muuttuneet. Silti, tämän päivän maailmassa on ongelmia, ehkä suurempia kuin koskaan ennen.
"Onko niin: on paras eessä päin
Toivon näin mä mielessäin
Vai onko niin: tie ei vie huomiseen
Kaikki jää vain ennalleen..."
Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen ajatus: Saarnaajan kirjan lause ”niin on aina ollut, niin on aina oleva" ei ole vain kirjailijan pessimismiä. Ihminen ei tunnu koskaan oppivan mitään.